Το Game of Thrones πάντα αναδείκνυε τις ικανότητες των γυναικείων χαρακτήρων. Από την πρώτη σεζόν ακόμα είδαμε την Daenerys να αναγεννιέται σα φοίνικας μέσα από τη φωτιά. Είδαμε κάποια που αρχικά χειραγωγείται από τον κακοποιητικό αδερφό της να επαναστατεί εναντίον του. Είδαμε κάποια που προοριζόταν μόνο για σύζυγος και μητέρα να διεκδικεί ισότιμη μεταχείριση σεξουαλικά, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Και στο τέλος της σεζόν την είδαμε να μεταμορφώνεται από ανασφαλές κορίτσι σε δυναμική γυναίκα.

Ακολουθώντας το μοτίβο αυτό (υποβιβασμός-κακοποίηση-επανάσταση-κυριαρχία) οι βασικοί γυναικείοι χαρακτήρες της σειράς Cersei, Sansa, Arya, βούλιαξαν μέσα στις δυσκολίες, στην απόγνωση, στον εξευτελισμό, και εκεί που κόντευαν να χάσουν τον εαυτό τους, αναδύθηκαν ξανά στην επιφάνεια. Πανίσχυρες.

Το Game of Thrones, που αρχικά χαρακτηρίστηκε μισογυνικη σειρά, στην έκτη του σεζόν εκθείασε τη γυναικεία δύναμη. Με εξαίρεση τους Sam Tarly (ο οποίος ενδυναμώθηκεαπό την εμπιστοσύνη μίας γυναίκας) , John Snow (ο οποίος επέστρεψε στη ζωή από μία γυναίκα), Ramsay Bolton (ακόμη και αυτός είχε δυναμική ερωμένη) και δυο τρεις ακόμη, όλοι οι χαρακτήρες που ισχυροποιήθηκαν και ανέτρεψαν σημαντικά την εξέλιξη της ιστορίας είναι γυναίκες.

Η Brienne νίκησε και σχεδόν σκότωσε τον Hound σε μονομαχία, η Yara Greyjoy διεκδίκησε το θρόνο αντί για τον αδερφό της, η Sansa κέρδισε τον πόλεμο με τους Bolton, εκδικήθηκε βάρβαρα το Ramsay, απέρριψε περήφανα τον Petyr Baelish και κινητοποίησε τον Theon, θυμίζοντάς του την πραγματική του ταυτότητα, η Margaery έγινε βασίλισσα, η Arya σκότωσε τους Frey, η Cersei έκαψε όποιον διεκδικούσε εξουσία στο Kings Landing και πήρε το θρόνο, η μικρή Lyanna Mormont ανέδειξε το νέο βασιλιά του Βορρά, η Daenerys αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το Westeros με το μεγαλύτερο στρατό που έχουμε δει… (γενικά, το πιάσατε το νόημα, δε συνεχίζω).

Ακόμη, είδαμε ανδρικούς χαρακτήρες που στις προηγούμενες σεζόν ήταν ισχυροί και πολλά υποσχόμενοι (βλ. Tyrion , Jamie κλπ) να επισκιάζονται στην έκτη σεζόν από ισχυρότερες γυναίκες λειτουργώντας καθαρά ως βοηθητικοί χαρακτήρες (όχι μόνο για την ιστορία, αλλά και για αυτές).

Και είδαμε στην πατριαρχική κοινωνία στην οποία διαδραματίζεται η σειρά, αυτό το καθεστώς να μην ανατρέπεται μεν από καμία ηγέτη, αλλά τις γυναίκες να ανεβαίνουν στην εξουσία σε όλους σχεδόν τους οίκους:

Οίκος Stark

Sansa_Stark

Στην αρχή της σειράς: Ned Stark

Τώρα: Δικαιωματικά η ηγεσία περνάει στη Sansa ως γνήσια Stark, αλλά εδώ παρεμβαίνει η προσωπική της επιθυμία να αναλάβει ο John Snow.

Οίκος Lannister

Cersei Lannister

Στην αρχή της σειράς: Robert Baratheon

Τώρα: Cersei Lannister

Οίκος Greyjoy

Yara Greyjoy

Στην αρχή της σειράς: Euron Greyjoy

Τώρα:Yara Greyjoy

Οίκος Targaryen

Daenerys Targaryen

Στην αρχή της σειράς: Aerys Targaryen

Τώρα: Daenerys Targaryen

Οίκος Martell

Ellaria Sand

Στην αρχή της σειράς: Doran Martell

Τώρα: Ellaria Sand

Οίκος Tyrell

Olenna Tyrell

Στην αρχή της σειράς : Όποιος και να ήταν, η Olenna έκανε κουμάντο

Τώρα: Όποιος και να είναι, η Olenna θα κάνει κουμάντο

Οίκος Frey

Δεν υφίσταται καν, φρόντισε γι αυτό η Arya Stark.

Arya Stark

Οίκος Bolton

Δεν υφίσταται καν, φρόντισε γι αυτό η Sansa Stark.

sansa stark

Το Game of Thrones στην έκτη του σεζόν δικαίωσε τους υποτιμημένους γυναικείους χαρακτήρες και τα νούμερα τηλεθέασης ανέβηκαν ακόμη περισσότερο.

Όμως, όσο μας χαροποιεί η νέα, ανοιχτά ομοφυλοφιλική παρουσίαση της Yara , άλλο τόσο μας προβληματίζει η απόφαση της Daenerys να μην έχει εραστές ως βασίλισσα, σε έναν κόσμο που οι βασιλιάδες έχουν άπειρες ερωμένες. Και όσο μας χαροποιεί το ανδρικό γυμνό που εμφανίζεται μετά από πέντε σεζόν αποκλειστικά γυναικείου γυμνού, άλλο τόσο μας προβληματίζει η αδικαιολόγητη επιλογή ενός κομπάρσου ,ουσιαστικά, που κλήθηκε να «βγάλει» το φίδι από την τρύπα (ναι, είναι λίγο αστεία η παρομοίωση εδώ) ακριβώς αφότου η Emilia Clarke ζήτησε περισσότερο ανδρικό γυμνό, και ακριβώς μετά το επεισόδιο στο οποίο η ίδια εμφανίστηκε γυμνη.

Μην μπορώντας, λοιπόν,να ξέρουμε αν το σχέδιο του απρόβλεπτου δημιουργού Martin ήταν εξ’αρχής η ανάδειξη των γυναικείων χαρακτήρων ή αν απλά κατακρίθηκε τόσο έντονα ως σεξιστής που θέλησε να βάλει νερό στο κρασί του, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως μέχρι στιγμής η συνταγή φαίνεται να πετυχαίνει. Ελπίζουμε να μη νερώσει και… ξενερώσει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]