«Στοπ» στην κατασκευή του μεγάλου αγωγού πετρελαίου Ντακότα-του λεγόμενου DAPL- και τη διέλευσή του κάτω από τον ποταμό Μιζούρι βάζει απόφαση του τμήματος μηχανικών του αμερικανικού στρατού.

Την Κυριακή το τμήμα μηχανικών του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε στην εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού DAPL την άδεια να περάσει ο αγωγός κάτω από τον ποταμό Μιζούρι. Στην κατασκευή του αγωγού αντιτίθενται ιθαγενείς της φυλής Σιού αλλά και άλλες φυλές ινδιάνων, καθώς και ακτιβιστές από όλες τις πολιτείες, οι οποίοι τους τελευταίους 7 μήνες διαδηλώνουν εναντίον του DAPL στο Standing Rock, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ιθαγενών στη γη και την προστασία του νερού.

Η Βοηθός Γραμματέας Πολιτικών Έργων του αμερικανικού στρατού Jo-Ellen Darcy δήλωσε την Κυριακή ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσουμε το έργο κατασκευής του αγωγού είναι να διερευνηθούν εναλλακτικές διαδρομές για τη διέλευση του αγωγού.

Η απόφαση αυτή είναι μια νίκη για τους πολλούς χιλιάδες ινδιάνους και μη που έχουν κατασκηνώσει εδώ και μήνες κοντά στην περιοχή κατασκευής στο Standing Rock ενάντια στον αγωγό που θα έθετε σε κίνδυνο το νερό στην περιοχή αλλά και περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς για τους ινδιάνους της περιοχής.

Οι κατασκηνωτές βίωσαν πολλές φορές την άγρια καταστολή από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής με χημικά, με σκυλιά που τους δάγκωναν και με αύρες νερού που τους κατέβρεχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και με πολύ κρύο.

Με πληροφορίες από Democracy Now

Σχόλια

X