Εκτός από τους πολύ γνωστούς στο ελληνικό κοινό, Athena, λόγω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι τους «For Real» που κέρδισε την τέταρτη θέση στον διαγωνισμό, υπάρχουν κι άλλα συγκροτήματα από τη γείτονα χώρα που αξίζουν την προσοχή μας.

Μπορεί στο σχολείο να μας διδάσκουν για την «κακή» Τουρκία, τα «πολιτιστικά» μας χνώτα, όμως, θα λέγαμε ότι ταιριάζουν. Οι ανατολίτικοι ήχοι αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην πολιτιστική παράδοση και των δύο, ενώ το φαγητό και η γλώσσα, μας έχουν ενώσει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Η μουσική έχει την ιδιότητα να μπορεί να μοιραστεί και να κατανοηθεί ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάμε, ενώ ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα μιας γεωγραφικής περιοχής.

Μπορεί να καταλαβαίνετε ελάχιστα έως καθόλου τούρκικα, αλλά σίγουρα θα λατρέψετε κάποιο από τα τραγούδια των παρακάτω συγκροτημάτων, αρκεί να τους δώσετε μια ευκαιρία.

Mor ve Ötesi
Ακόμα μία μπάντα της Τουρκίας που μας σύστησε ο διαγωνισμός της Eurovision είναι οι Mor ve Ötesi. Εναλλακτικοί ροκ ήχοι κιθάρας αναμεμειγμένοι με ανατολίτικες νότες και «ντυμένοι» με στίχους στην τούρκικη γλώσσα δεν σου αφήνουν περιθώριο να μην τους προσέξεις, ενώ ο Harun Tekin συνοδεύει αυτό το περίεργο μείγμα με τα κατάλληλα ανατολίτικα «γυρίσματα» της φωνής του.

Duman
Άλλο ένα τούρκικο συγκρότημα σε alternative ακούσματα με έντονη την επιρροή κι εδώ της ανατολικής παράδοσης της τούρκικης μουσικής. Σε κάποια τραγούδια είναι πιο έντονη η επιρροή της ροκ και grunge, ενώ σε άλλα είναι περισσότερο εμφανής η τούρκικη παράδοση με ανατολίτικα τελειώματα. Ο τελευταίος τους δίσκος Darmaduman (2013), σε πιο αργόσυρτους ρυθμούς, αλλά με την ίδια δυναμική, σε ταξιδεύει, παραλείποντας το γεγονός ότι δεν ξέρεις «γρι» τούρκικα!

Bandista
Οι Bandista ανήκουν σε μια κατηγορία συγκροτημάτων που κάνουν DIY μουσική και στην ουσία είναι κολλεκτίβες, ενώ η ιδεολογική τους κατεύθυνση είναι εμφανής στους στίχους αλλά και στη μουσική τους. Διασκευές όπως το «Haydi Barikata» του γνωστού ισπανικού τραγουδιού των αναρχικών κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου «A Las Barricadas», αλλά και το «Hoşçakal», η τούρκικη εκδοχή του ιταλικού αντάρτικου τραγουδιού «Bella Ciao», αναδεικνύουν την έντονη πολιτική τους στάση, ενώ η δωρεάν διανομή του υλικού τους αποτελεί βασική αρχή τους.

Baba Zula
Με μια μεγάλη γκάμα επιρροών από την παραδοσιακή τούρκικη μουσική μέχρι την electronica και την reggae, οι Baba Zula έχουν δημιουργήσει έναν ξεχωριστό δικό τους ψυχεδελικό ήχο, με τη συνοδεία από ποικιλία μουσικών οργάνων που δίνουν διαφορετικές διαστάσεις στον ήχο τους. Φημίζονται για τις live performance τους, καθώς αποτελούν μια αρμονική συνύπαρξη χορού, μουσικής, θεάτρου και φανταχτερών κοστουμιών, προσφέροντας στο κοινό τους ένα ξεχωριστό οπτικοακουστικό θέαμα.

Grup Yorum
Οι Grup Yorum σχηματίστηκαν από τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά το 1985, ενώ από τότε η σύνθεσή τους αλλάζει συνέχεια, καθώς τα μέλη τους διώκονται λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Ένα συγκρότημα με βαθιά πολιτική συνείδηση, η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στους στίχους τους όσο και στις μουσικές τους συνθέσεις, επιλέγοντας παραδοσιακούς αλλά και ροκ ήχους σε πιο έντονους αλλά και σε πιο μελαγχολικούς ρυθμούς.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts