Το όνομά του έγινε συνώνυμο του αντάρτικου, του ηρωισμού, της λεβεντιάς, της επανάστασης. Σαν σήμερα, στις 15 Ιουνίου του 1945 ο Άρης Βελουχιώτης αυτοπυροβολείται και πεθαίνει στο φαράγγι του Φάγγου περικυκλωμένος από εθνοφύλακες και τάγματα συμμοριτών. Ο Άρης Βελουχιώτης πέθανε έτσι όπως έζησε: Λεύτερος. Και όπως είπε αργότερα ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο βιβλίο του, «τα τρία χρόνια ελευθερίας στα βουνά δεν ήταν όνειρο, αλλά μια υποθήκη για το μέλλον».

«Γύρω από τα κρεμασμένα κεφάλια οι παρακρατικοί βάραγαν νταούλια και κέρναγαν από νταμιζάνες κρασί. Aς μην επιχαίρουν οι εχθροί του. Κανείς δεν δικαιούται να υπερηφανευτεί ότι έπιασε ζωντανό, ότι νίκησε ή ότι σκότωσε τον αρχηγό του ΕΛΑΣ», συνεχίζει ο Χαριτόπουλος και εγώ προσθέτω, ο Βελουχιώτης δεν πέθανε ποτέ ουσιαστικά όσο και αν κάποιοι πανηγύρισαν. Έγινε ιδέα και σύμβολο που μέχρι και σήμερα λατρεύεται και εξυμνείται και τραγουδιέται αλλά και που μισιέται από εκείνους που ποτέ δεν τα πήγαν καλά με τις ιδέες με τις οποίες συνδέθηκε το όνομά του.

O Άρης τραγουδήθηκε όσο κανένας. Δεκάδες είναι τα τραγούδια, γνωστά και άγνωστα, αντάρτικα, ρεμπέτικα, ηπειρώτικα που αναφέρονται στο μεγάλο Καπετάνιο. Το 3pointmagazine θυμάται 5 γνωστά τραγούδια που φτιάχτηκαν για τον Άρη, για τη ζωή του στα βουνά και τους αγώνες του.

Διαβάστε ακόμα: H Αντιφασιστική Νίκη μέσα από στίχους
Το τραγούδι του Άρη
Γραμμένο από τη Ναυσικά Φλέγκα, «Το τραγούδι του Άρη» τραγουδήθηκε μετά τη μάχη του Μικρού Χωριού, στις 18/12/1942 και περιγράφει τον αγώνα του Άρη και των παλικαριών του.

Ένας λεβέντης χάθηκε
Το τραγούδι αυτό το μελοποίησε ο μεγάλος ρεμπέτης Μανώλης Χιώτης αλλάζοντας την τέταρτη στροφή και συγκεκριμένα την αρχική λέξη «νεκροπούλι, -ια» με την λέξη «κλαψοπούλι, -ια». Για άγνωστο λόγο το τραγούδι αυτό δεν ηχογραφήθηκε ποτέ και έτσι μελοποιήθηκε αργότερα από το Μιχάλη Γενίτσαρη.

Στ’ άρματα
Το τραγούδι αυτό γράφτηκε στα τέλη του 1942 από τον Ιθακήσιο ποιητή και δημοσιογράφο Νίκο Καρβούνη (1880 – 1947) και μελοποιήθηκε από τον Άκη Σμυρναίο (Αστραπόγιαννο). Αποτελεί τον «Παιάνα» και το «Θούριο» της Εθνικής μας Αντίστασης. Τραγουδήθηκε μετέπειτα από τον Τζαβέλα, τον Πανδή, τη Δημητριάδη και τέλος τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στους Καπεταναίους του ΕΛΑΣ
Ο Πάνος Τζαβέλας τραγούδησε το «Στους καπεταναίους του ΕΛΑΣ» ως ύμνο στους αρχηγούς του. «Αν ατσάλινο τείχος και αλύγιστος ορμάει, στα πεδία των τίμιων μαχών, με αρχηγούς τον Σαμαρινιώτη, το Σαράφη και τον Αρη», λέει το τραγούδι.

Του Άρη
Από τον δίσκο “Τα Αντάρτικα” στον οποίο τραγουδούν η Μαρία Δημητριάδη, η Αφροδίτη Μάνου και Χορωδία. Τις διασκευές των τραγουδιών έχει κάνει ο Θάνος Μικρούτσικος.

Το «Του Άρη» έχουν τραγουδήσει και με τον δικό τους τρόπο οι Social Waste.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]