Ο Φατίχ Ακίν σκηνοθετεί ένα πολιτικό θρίλερ, μια αγωνιώδη κραυγή ενάντια στον φασισμό.

Η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν ξεκινά με μια μικρή δόση φωτός η οποία πολύ γρήγορα θα μετατραπεί σε ένα βαθύτατο σκοτάδι απόγνωσης και θρήνου. Η Ντάϊαν Κρούγκερ (Κάτια) είναι μια Γερμανίδα που ζει στο Αμβούργο ευτυχισμένη με τον Κουρδικής καταγωγής σύζυγό της, και τον εξάχρονο πανέξυπνο μικρό τους γιο.

Όλη η καθημερινότητά τους και όσα έχουν “χτίσει” σαν οικογένεια θα αλλάξει βίαια και απότομα, όταν μια έκρηξη που θα συμβεί έξω από το γραφείο του συζύγου της Κάτια, θα σκοτώσει ακαριαία τόσο τον σύζυγο όσο και τον γιο τους, ο οποίος είχε πάει για να περάσει εκείνη την ημέρα λίγο χρόνο στο γραφείο του πατέρα του.

Η ροή της ταινίας κυλά γρήγορα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, δίνονται κάποιες βασικές πληροφορίες για τη ζωή των πρωταγωνιστών, τα πρόσωπα παρουσιάζονται άμεσα,γρήγορα, δεν αναλύονται βαθύτερα συναισθήματα και καταστάσεις μιας και ο Ακίν θέλει κατευθείαν να περάσει στον βασικό κορμό της ταινίας, στον θρήνο και στην απόδοση δικαιοσύνης και στην εκδίκηση.

Το συγκλονιστικό συμβάν διαταράσσει όλη την μέχρι τότε ισορροπία της Κάτια και των συγγενών. Η Κάτια είναι απαρηγόρητη και συντετριμμένη, οι Αρχές που διερευνούν το έγκλημα φαίνεται πως δεν δίνουν λύση στην εγκληματική ενέργεια. “Ο άντρας σας ήταν Κούρδος;” , “Ήταν μουσουλμάνος;”, “Είχε εχθρούς;” την ρωτούν.

Συνεχίζοντας τον παραλογισμό τους, οι Αρχές, θεωρούν πως επειδή ο σύζυγος της Κάτια είχε καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών, η έκρηξη μάλλον συνέβη λόγω ξεκαθαρίσματος λογαριασμών από εγκληματικές οργανώσεις και υπόκοσμο.

Όσο περνούν οι ώρες, και εφόσον η Κάτια είναι σίγουρη πως ο ο σύζυγός της δεν είχε εμπλακεί περαιτέρω με διακίνηση ναρκωτικών μετά την φυλακή, αρχίζει να πιστεύει πως πίσω από το έγκλημα κρύβεται κάποια νεοναζιστική οργάνωση.

Και το δράμα συνεχίζεται, ή μάλλον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, η Ντάϊαν Κρούγκερ δίνει μια εξαιρετική και αληθινή ερμηνεία μιας γυναίκας που θρηνεί, της μητέρας και συζύγου που ζει μια τραγωδία. Στο δικαστήριο εξετάζονται δύο κατηγορούμενοι θαυμαστές του Χίτλερ, η Κάτια ξεσπά, είναι γεμάτη μίσος και οργή. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι σκότωσαν την οικογένειά της λόγω φυλετικού μίσους.

Βγαλμένη από αρχαία τραγωδία, η Κάτια, αναζητά την δικαίωση, αναζητά τα κίνητρα των δολοφόνων και θέλει να τιμωρηθούν. Αναζητά την κάθαρση, την λύτρωση. Θα καταφέρει άραγε να βρει το δίκιο της;

Ο Φατίχ Ακίν, δίνει ένα ηχηρό μήνυμα με τη νέα του ταινία ενάντια στον φασισμό, ενάντια στις νεοναζιστικές οργανώσεις που όπως φαίνεται ανθούν σε όλη την Ευρώπη. Δίνει ωμά την αλήθεια, και “φωνάζει” μέσω της Κάτια, “ουρλιάζει” για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Μπορεί εν τω μεταξύ να υπάρχουν ορισμένα σκηνοθετικά κενά ή προς το τρίτο μέρος να χάνει κάπως την δυναμική της η ταινία, μιας και είναι χωρισμένη σε τρία διακριτά μέρη, ωστόσο, υπάρχει ρυθμός, υπάρχει εξέλιξη, αγωνία και ενδιαφέρον.

Και παρά το γεγονός ότι ο φασισμός εξαπλώνεται σαν ιός, από τη Γερμανία και φτάνει έως την Ελλάδα αλλά και αλλού, η Κάτια συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της. Η Κάτια δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια, πολεμά τους φασίστες, επιζητά την εκδίκηση και την τιμωρία τους, ταξιδεύει μέχρι την Ελλάδα για να βρει εκεί ίσως κάποιες απαντήσεις.

Ο Ακίν ταρακουνάει νομίζω όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, με αυτή την ταινία. Δεν θέλει ακριβώς να αφυπνίσει, αλλά περισσότερο να δείξει τι εστί φασισμός. Να δείξει ότι υπάρχουν τόσο βαθιά σκοτεινά μυαλά που μέχρι και σήμερα τρέφουν τόσο μίσος για τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα, διαφορετική γλώσσα και διαφορετική κουλτούρα ή θρησκεία.

4,5/5 αστεράκια

Κατηγορία: Δραματική

Έτος Παραγωγής: 2017

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία/Γαλλία

Διάρκεια: 106’

Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν

Πρωταγωνιστούν: Νταϊάν Κρούγκερ, Νούμαν Ακάρ, Ντένις Μοσκίτο, Γιοχάνες Κρις, Ούλριχ Τουκούρ, Γιάννης Οικονομίδης

H ταινία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 22 Φεβρουαρίου σε διανομή της Rosebud 2.1

 

Δέκα πράγματα που θα ήθελες να μάθεις για τον Φατίχ Ακίν

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]