Ήταν η στιγμή που έδωσαν στο μωρό ένα περιοδικό γεμάτο με εικόνες για να παίξει. Η στιγμή που εκείνο βλέποντας τόσα χρώματα, τόσα εντυπωσιακά πράγματα αυθόρμητα ακούμπησε τα δύο δάχτυλα στην εικόνα και… προσπάθησε να την μεγεθύνει! Ήταν η στιγμή που ο εικονικός κόσμος υπερείχε του μέχρι πρότινος πραγματικού. Είναι η στιγμή που ο κόσμος μας αλλάζει.

Και μαζί με αυτόν, αλλάζει και η οικονομία. Η μεγέθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έχει προηγούμενο. Καταργούνται αποστάσεις, καταργούνται μεσάζοντες, καταργούνται πωλητές. Με το πρώτο κλικ μπαίνεις στο μαγαζί, με το δεύτερο επιλέγεις το προϊόν και με το τρίτο το αγοράζεις. Όλα οδηγούνται στο ΕΣΥ. Έχεις την δύναμη να αγοράσεις. Εσύ και το site που επισκέπτεσαι. Δεν είναι που καταργούνται πρόσωπα, απλά εκθειάζεσαι ΕΣΥ.

Θέλεις να σπουδάσεις; Distance Learning! Γιατί να μετακινείσαι σε άλλη πόλη/χώρα/ήπειρο; Μείνε εκεί ακριβώς που είσαι και σε μια οθόνη απλώνεται η εκπαίδευση μπροστά σου. Είναι η ανεπτυγμένη τεχνολογία που σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, γιατί να μην εκμεταλλευτείς  την παρακολούθηση ενός μαθήματος μέσω skype; Γλυτώνεις νοίκι, πάγια έξοδα και φυσικά διαβίωση έξω από τα νερά σου. Πραγματικά είναι η ευκαιρία των καιρών.. ΕΣΥ δεν συμφωνείς;

Δεν συμφωνείς;! Θα είσαι ίσως από εκείνους που θεωρούν πως το πανεπιστήμιο είναι πόλος έλξης ιδεών, κέντρο ανταλλαγής απόψεων και φορέας κοινωνικοποίησης. Όμως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, κάθε αλλαγή θέλει κάτι να θυσιάσεις.

bitcoin_2

Μήπως όμως κάτι θα παραμείνει ζωντανό από τον πραγματικό μας κόσμο; Να, δες, ακόμη έχουμε χαρτονόμισμα και νόμισμα από μέταλλα. Δεν έγινε ακόμη πλαστικό, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα. Μπορείς ακόμη να το κρατήσεις στο χέρι σου, να νιώσεις τη δύναμη της κατανάλωσης που έχει. Μπορείς ακόμη να το ελέγξεις αν είναι παλιό, από ποια χώρα είναι, τι φιγούρες έχει και τι συμβολίζουν. Είναι ένα πραγματικό μέσο ανταλλαγής.

Και αν σου έλεγα πως… δεν θα γίνει πλαστικό, αλλά ότι υπάρχει ένα νέο νόμισμα που πολλοί το θεωρούν ως ένα ενδιαφέρον πείραμα, θα με πίστευες; Αν επίσης σου αποκάλυπτα πως αυτό το νέο νόμισμα δεν θα έχει χρώμα ούτε βάρος, θα με περνούσες για τρελό;

Αν σου έλεγα πως ο πραγματικός κόσμος πλέον είναι μάλλον εικονικός, τότε πως θα το φανταζόσουν το νόμισμα που θα το εξυπηρετούσε; Αν δεν θα είναι το πορτοφόλι πλέον ο χώρος αποθήκευσης αλλά μια βάση δεδομένων, πως θα αντιδρούσες; Θα ήταν συνετό να σου πω ότι οι τράπεζες δεν εμπλέκονται σε αυτό;! Πως θα σου φαινόταν; Είδες που ΕΣΥ και ΕΓΩ σιγά σιγά γινόμαστε εικονικοί; Τι! Ακόμη δεν με πιστεύεις; Αν σου αποκαλύψω πως το νέο νόμισμα ονομάζεται Bitcoin θα το ψάξεις στον εικονικό ευρετήριο της Google; Ίσως και ΕΣΥ ξαφνιαστείς όπως έκανα και ΕΓΩ.

Νίκος Γκολφινόπουλος

Σχόλια

X