«Οι γυναίκες δεν είναι μειονότητα στον κόσμο, όμως η σημερινή κατάσταση στη βιομηχανία μας δείχνει το αντίθετο. Σαν γυναίκες, ερχόμαστε αντιμέτωπες με μοναδικές προκλήσεις, αλλά στεκόμαστε σήμερα σε αυτά τα σκαλιά σαν σύμβολο της αποφασιστικότητας και της αφοσίωσής μας στο να υπάρξει πρόοδος. Είμαστε συγγραφείς, είμαστε παραγωγοί, είμαστε ηθοποιοί, είμαστε διευθύντριες φωτογραφίας, είμαστε ατζέντηδες, μοντέρ, διανομείς, υπεύθυνες πωλήσεων και όλες μας ασχολούμαστε με την τέχνη του σινεμά. Και στεκόμαστε εδώ σήμερα σαν πράξη αλληλεγγύης στις γυναίκες όλων των επαγγελμάτων».

Αυτός ήταν ο λόγος που είπε στα γαλλικά η Κέιτ Μπλάνσετ, γραμμένος από την ίδια και την Ανιές Βαρντα με αφορμή τη διαμαρτυρία που συνέβη πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Τα Κορίτσια του Ηλιου» της Εβά Χουσόν: 82 γυναίκες της βιομηχανίας που βρίσκονται στις Κάννες στάθηκαν στα σκαλιά της κεντρικής αίθουσας του Φεστιβάλ αντιπροσωπεύοντας τις 48 ταινίες γυναικών που συμμετείχαν από καταβολής του στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών, σε αντίθεση με τους 1.688 άντρες που περπάτησαν αυτά τα ίδια σκαλιά από το 1942.

Δείτε εδώ το βίντεο με τον λόγο της Κέιτ Μπλάνσετ:

«Αναμένουμε τους θεσμούς μας να δράσουν ενεργά και να προσφέρουν διαφάνεια και ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας. Αναμένουμε από τις κυβερνήσεις μας να διασφαλίσουν ότι οι νόμοι για τις ίσες αμοιβές ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες θα τηρηθούν», συνέχισε η Κέιτ Μπλάνσετ, με την Ανιές Βαρντά να συμπληρώνει: «Ολοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα σκαλιά της βιομηχανίας. Ας τα ανέβουμε».

Cannes Women

Cannes Women

Cannes Women

Cannes Women

Cannes Women

To διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Σχόλια

X