Από τη Βραζιλία μέχρι την Ελλάδα κι από τις ΗΠΑ μέχρι τη Μέση Ανατολή. Τα σκίτσα του Carlos Latuff μας ταξιδεύουν παντού, με κοινωνικό και πολιτικό πάντα πρόσημο. Κάθε σκίτσο του βραζιλιάνου σκιτσογράφου ειναι ένα καυστικό σχόλιο στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Πόλεμοι, οικονομική κρίση, αστυνομική καταστολή, αυταρχικά καθεστώτα. Όλα αυτά μπάινουν στο στόχαστρο του Latuff.

Ίσως ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους σκιτσογράφους στον κόσμο, ο Latuff δεν σταματά με όπλο το πενάκι του να σχολιάζει τα κακώς κείμενα. Το 3pointmagazine.gr βρήκε τον διάσημο βραζιλιάνο σκιτσογράφο και μίλησε μαζί του για τα σκίτσα του και φυσικά την πολιτική. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην Ελλάδα και τον Τσίπρα.

 

Γνωστός για τα σκίτσα του για την Παλαιστίνη και την Τουρκία, μας εξηγεί πως ήρθε το ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή. Δεν ήταν οι λιβανέζικες ρίζες του, καθώς όπως μας είπε δεν γνώρισε τον παππού του που ήταν Λιβανέζος για να έχει την οποιαδήποτε επιρροή από αυτόν. «Το πάθος μου για την Μέση Ανατολή γεννήθηκε από το ταξίδι μου στην Παλαιστίνη το 1998», μας εξηγεί. Πολλά από τα σκίτσα του αναδεικνύουν τον αγώνα των Παλαιστινίων και την καταστολή και τις διακρίσεις που υφίστανται από τους Ισραηλινούς.

Για τον Latuff, είναι σημαντικό ένας σκιτσογράφος να συνδέει το περιεχόμενό του με τους ανθρώπους. «Τα σκίτσα μπορούν να συνοψίσουν πράγματα, να υπερθεματίσουν, να αναδείξουν αλλά και να κάνουν τους ανθρώπους να τα σκεφτούν». Και σίγουρα ο Latuff το πετυχαίνει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχει δεχθεί και τα πυρά της εξουσίας. Κάποιοι ενοχλούνται από τα έργα του. Όπως ο κυβερνήτης του Ρίο Ντε Τζανέιρο Sergio Cabral (τώρα είναι στη φυλακή με κατηγορίες διαφθοράς), που το 2008 προσπάθησε να απομακρύνει αφίσες με σκίτσα του που καταδίκαζαν την αστυνομική βία στη Βραζιλία. Έχει συλληφθεί 3 φορές επειδή έκανε σκίτσα ενάντια την αστυνομική καταστολή.

Από τη θεματολογία του βραζιλιάνου σκιτσογράφου δεν έλειπε και η ελληνική περίπτωση. Η Ελλάδα της κρίσης, τα κοράκια των τραπεζών, η αυταρχική Ευρώπη κι ένας Αλέξης Τσίπρας που πήγαινε με τη  λιπόθυμη μνημονιακή Ελλάδα-σαν μια αρχαιοελληνική θεά- αγκαλιά στη διαπραγμάτευση το 2015. Αυτό ήταν και το τελευταίο σκίτσο του Latuff. Τον ρωτήσαμε ποιά είναι η γνώμη του για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η σιωπή του τα τελευταια δύο χρόνια διόλου τυχαία δεν φαίνεται να είναι. «Η ελληνική πολιτική σκηνή πάντα με ενδιέφερε» παραδέχεται, ενώ μας λέει ότι έχει επισκεφθεί τη χώρα μας δύο φορές. «Αυτό που έχω να πω για την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα, είναι η απογοήτευσή μου από τον Τσίπρα, έναν αριστερό ηγέτη που υποσχέθηκε να αντισταθεί στις πολιτικές του ΔΝΤ αλλά στο τέλος υπέκυψε στα διεθνή τραπεζικά κοράκια», μας εξηγεί, ενώ δεν κρύβει και την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, που εκμεταλλεύεται το κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύει συνεχώς. Τον ρωτήσαμε και για την προσφυγική κρίση: «Άμεση επίπτωση των παρεμβατικών πολιτικών των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική» απαντά, προτρέποντάς μας να δούμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Συρία ως ένα ακόμη ξεκάθαρο παράδειγμα πως οι υπερδυνάμεις ασκώντας πιέσεις για μια πολιτειακή αλλαγή φέρνουν την καταστροφή σε μια ολόκληρη περιοχή.

Δηλώνει απαισιόδοξος, ή μάλλον καλύτερα ρεαλιστής. «Νομίζω ότι πέφτουμε ολοένα και πιο βαθιά μέσα στην άβυσσο», μας λέει εμφανώς απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν μπορεί να δει κάποια διέξοδο από τον “πολιτισμό” μας: «Αποτύχαμε, επιλέξαμε να ζήσουμε με το κεφάλαιο, θα πεθάνουμε για το κεφάλαιο. Τέλος της ιστορίας».

 

Περισσότερα σκίτσα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts