Αν δεν υπήρχε ακροατήριο, δεν θα υπήρχαν και συνθέτες. Για να φτάσει όμως η μελωδία ν’ ακούγεται σε μένα και σε σας, εκτός από τον δημιουργό, χρειάζεται και τον κατάλληλο διαμεσολαβητή. Αυτόν που θα ενώνει δημιουργούς, τραγούδια και διαθέσεις με αρμονία, παράγοντας το ιδανικό ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, που θα σε γεμίζει, θα σε ταξιδεύει, θα σου προκαλεί συναισθήματα, άλλοτε χαρούμενα, άλλοτε λιγότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση έντονα. Στην Ελλάδα, ο συνδετικός αυτός κρίκος απουσίαζε για χρόνια. Ίσως να μην υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες. Ίσως πάλι να μην μάθαμε και πότε γι’ αυτόν και να θάφτηκε όπως τόσοι και τόσοι, είτε γιατί δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για ν’αναδειχτεί, είτε γιατί δεν είχε τις… αναγκαίες γνωριμίες. Η κρίση έμοιαζε με το κερασάκι στην τούρτα. Η χαριστική βολή και για τους Dj ή μήπως όχι;

Η Dj Spery, ή κατά κόσμον Σπυριδούλα Σταύρου με συνέντευξή της στο 3pointmagazine.gr όχι μόνο δεν δείχνει να καταβάλλεται από την υπάρχουσα κατάσταση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά πιστεύει ότι ο Πολιτισμός αναγεννιέται από τις στάχτες του ως φυσική ανάγκη της κοινωνίας. Η δική της θέση μέσα σ’αυτόν; «Να «βαλκανοποιήσω» την Ελλάδα! Είναι πραγματικά οξύμωρο να ζούμε σε μια χώρα που ανήκει στα Βαλκάνια ουσιαστικά και παρόλα αυτά, ο κόσμος να νιώθει «άβολα» με την Βαλκανική μουσική», μας λέει και μας προετοιμάζει για τα επόμενα σχέδια της, που περιλαμβάνουν από εμφανίσεις σε Βαρκελώνη και Παρίσι μέχρι μεγάλες διοργανώσεις βαλκανικής μουσικής στην Αθήνα με guests DJs από το εξωτερικό.

The  “Balkanization Project”. Πώς το ορίζεις και πώς σ’ έχει επηρεάσει;

Πρόκειται για το σχέδιο «βαλκανοποίησης» του κοινού στην Ελλάδα! Προσπαθώ εδώ και 5χρόνια μέσω των DJ sets μου, να διαδώσω την Βαλκανική μουσική, από πόλη σε πόλη.. Να κάνω τον κόσμο να αισθανθεί περισσότερη οικειότητα με αυτούς τους ήχους.Το σκηνικό αυτό αποτελεί τρόπο ζωής για εμένα. Οι ξέφρενοι ρυθμοί αυτής της μουσικής είναι κομμάτι του εαυτού μου, μου δίνουν ενέργεια, χαρά και δύναμη.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για τη Balkan και World αισθητική και μουσική. Πού το αποδίδεις;

Η μουσική αυτή εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί πόλο έλξης για όλο και περισσότερα άτομα. Στην Ελλάδα, πάντα υπάρχει μια καθυστέρηση μέχρι να αποδεχθεί ο κόσμος κάτι καινούργιο. Θεωρώ ότι έχει επέλθει ένας κορεσμός στον Ελληνικό μουσικό χώρο και άρα, οι περισσότεροι αναζητούν νέα ακούσματα.. όπως έχει γίνει και με την Swing, έτσι και η Balkan-World μουσική  έρχεται (επιτέλους) τώρα να καθιερωθεί σαν είδος και στην χώρα μας. Πρόκειται για τόσο χαρούμενες και χορευτικές μελωδίες άλλωστε! Κι αυτό είναι κάτι που έχουμε ανάγκη όλοι, τώρα που περνάμε τόσο δύσκολα λόγω της κρίσης.

Αν και νέα, έχεις ήδη συμμετάσχει σε μεγάλες διοργανώσεις/φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με ποιο κοινό αισθάνεσαι μεγαλύτερη άνεση;

Είναι πραγματικά οξύμωρο να ζούμε σε μια χώρα που ανήκει στα Βαλκάνια ουσιαστικά και παρόλα αυτά, ο κόσμος να νιώθει «άβολα» με την Βαλκανική μουσική. Πολλοί τη θεωρούν «ξεπερασμένη» ή αρκετά παραδοσιακή και είναι προκατειλημμένοι γι’ αυτό που θ’ ακούσουν. Στην πραγματικότητα όμως, το συγκεκριμένο είδος έχει εκσυγχρονιστεί με τόσο ωραίο τρόπο!  Τα folk στοιχεία κάθε χώρας παντρεύονται με ηλεκτρονικά beats κι έτσι, το ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν γίνεται άκρως απολαυστικό. Κι αυτό, το αντιλαμβάνονται καλύτερα στο εξωτερικό. Ο κόσμος εκεί, έρχεται σε συναυλίες και parties, με σκοπό να διασκεδάσει και να χορέψει μέχρι πρωίας. Αυτό είναι και το νόημα της συγκεκριμένης μουσικής. Συνεπώς, αισθάνομαι μεγαλύτερη άνεση με αυτό το κοινό.

Το 2012 συμμετείχες στη Womex (παγκόσμιο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη), πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία; Ένιωσες ότι βγήκες κερδισμένη;

Νιώθω πραγματικά τόσο τυχερή που κατάφερα να συμμετέχω τόσο νωρίς, στο συγκεκριμένο φεστιβάλ! Κι ευχαριστώ από καρδιάς και όσους βοήθησαν γι ‘αυτό. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να παίζω μουσική ως DJ, στόχος μου ήταν να παίξω στην WOMEX. Στο φεστιβάλ αυτό, έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Είχα την τιμή να παίξω μπροστά σε ένα κοινό που αποτελούταν από DJs και συγκροτήματα από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Αυστραλία! Μοναδική εμπειρία. Σαφώς και νιώθω κερδισμένη, λοιπόν. Γνώρισα από κοντά, άτομα που θαυμάζω και σέβομαι απεριόριστα και που μέχρι εκείνη την στιγμή, μίλαγα μαζί τους μόνο μέσω του Facebook! Βλέπεις live το performance τους, τις τεχνικές τους, ακούς νέους ήχους. Και πάνω από όλα, μαθαίνουν κι αυτοί για ’σένα και τι ξεχωριστό έχεις εσύ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όλα αυτά, ανοίγουν πολλές πόρτες για το μέλλον σου στο σ’ αυτόν το χώρο.

 

djsperry2

 

Πώς βιώνεις την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας; Τί είναι αυτό που σε τρομάζει και τι αυτό που σου δίνει θάρρος για το μέλλον;

Με θλίβει πολύ όταν βλέπω άτομα να έχουν να προσφέρουν τόσα καινούργια πράγματα στον τόπο μου και να μην μπορούν  να το κάνουν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Πριν λίγο καιρό, τελείωσα κι εγώ τις σπουδές μου (Τουριστικές Επιχειρήσεις στο ΑΤΕΙ Πατρών) κι αισθανόμουν ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Τί θα γίνει τώρα; Πού θα πας; Τί θα κάνεις; Σταδιακά όμως, είδα ότι όντως η κρίση, είναι μια περίοδος αλλαγών που αν τις εκμεταλλευτείς σωστά, μπορείς να δημιουργήσεις πολλά. Γι ‘αυτό και προσπαθώ να δίνω όλο και περισσότερα μέσω της μουσικής μου. Με τρομάζει η αβεβαιότητα, η σκέψη ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει στον πάτο και να έρχονται χειρότερες καταστάσεις… Κι άλλη εκμετάλλευση, περισσότεροι άνεργοι, άστεγοι κλπ. Απ’ την άλλη όμως, αυτό που μου δίνει θάρρος, είναι η πίστη μου σε αυτό που κάνω και στις ιδέες μου. Όταν υπάρχει θέληση κι επιμονή, όλα μπορείς να τα καταφέρεις. Και θα τα καταφέρουμε, σίγουρα.

Σε ποιο βαθμό πλήττεται ο πολιτισμός από την οικονομική κρίση; Υπάρχουν επιπτώσεις στον δικό σου χώρο; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν;

Νομίζω ότι ο πολιτισμός δεν πλήττεται αλλά αντιθέτως, βρίσκεται σε περίοδο ακμής. Ο κόσμος έχει ανάγκη να βρει μια διέξοδο για διασκέδαση μέσω κάθε μορφής τέχνης. Γι ‘αυτό και υπάρχουν καθημερινά, πάρα πολλά πολιτιστικά δρώμενα με ελάχιστες τιμές εισόδου, ακόμα και δωρεάν. Το κύριο πρόβλημα, το έχουν οι ιδιοκτήτες μαγαζιών και οι επιχειρηματίες που αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές τους σε αυτά που προσφέρουν. Κι αυτό όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό, σε κάποιες περιπτώσεις. Στον δικό μου χώρο, αυτό που έχει αλλάξει κυρίως, είναι ο ρόλος του DJ. Γιατί πολλοί θεωρούν ότι για να παίξεις στο μαγαζί τους και να πάρεις τα χρήματα που ζητάς, πρέπει να κάνεις και το PR για να φέρεις κόσμο, να προωθήσεις εσύ το όποιο event και πολλά άλλα. Διαφορετικά, η αμοιβή σου θα είναι πολύ μικρότερη γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν, σε περιόδους κρίσης… Στο παρελθόν, σε ενδιέφερε μόνο το να κάνεις σωστά την δουλειά σου. Να διασκεδάσεις τον κόσμο με την μουσική σου, δηλαδή. Παλιές καλές εποχές!

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον μεξικανό dj Gypsy Box; Ποια είναι τα κοινά σας σημεία;

Mε τον Abel (a.k.a Gypsy Box), γνωριζόμαστε δυο χρόνια περίπου. Ξεκίνησε κι αυτός σε πολύ νεαρή ηλικία να παίζει σε clubs της Βαρκελώνης και του Ελσίνκι μέχρι την Χιλή και την Αργεντινή! Με εξέπληξε πολύ ευχάριστα, ο τρόπος που συνδυάζει την Global bass μουσική με την Balkan, την Swing και τα Latin Beats. Άλλωστε, είναι ήδη εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατάγεται από το Μεξικό, μένει στην Ισπανία και παίζει Βαλκανική μουσική! Στη WOMEX, μοιραστήκαμε για πρώτη φορά τα decks μας και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό γιατί και οι δυο, έχουμε για εισιτήριο την Βαλκανική μουσική, με  προορισμό όμως ήχους από όλο τον κόσμο! Περισσότερα, στο live της Πέμπτης στην Ενδορφίνη…

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα της dj Spery στο μέλλον;

Πριν από λίγες μέρες, ετοίμασα το νέο μου remix για τον Κροάτη Tonci Huljic από τους Madre Badessa, με τίτλο «Cucaj Mala Bombone», το οποίο μπορείτε να ακούσετε στην σελίδα μου στο Sound Cloud και που αναμένεται να κυκλοφορήσει κι επίσημα στο νέο του δίσκο, τον Μάιο. Τους επόμενους μήνες, έχω  events σε Βαρκελώνη και Παρίσι. Σε αυτό το διάστημα, θα προσπαθήσω παράλληλα να καθιερώσω το Balkan Extravaganza Show στην Αθήνα, μια φορά το μήνα, με guests DJs από το εξωτερικό.

Ζωή – Αγάπη – Βία. Δείξε μας τι σημαίνουν για σένα αυτά τα 3, με ένα κομμάτι

ΖΩΗ: Gas-Gas-Gas / Goran Bregovic -> Γιατί η ζωή είναι ένα πάρτυ, με τέρμα τα γκάζια!

 

ΑΓΑΠΗ: Ring of fire / Johnny Cash / Διασκευή από τους Burger project -> «..and it burns, burns, burns..»

ΒΙΑ: Welcome to the jungle / Guns ‘n’ roses -> Γιατί η βία, φέρνει μόνο βία.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]