Ο Σαντιάγκο Μαλντονάδο είναι ο πρώτος εξαφανισμένος της προεδρίας Μάκρι, σε μια χώρα σαν την Αργεντινή που δεν έχει κλείσει ακόμα τις πληγές της από την καταστολή της δικτατορίας Βιντέλα όταν οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους 30.000. Η εξαφάνιση Μαλντονάδο έφερε κύμα αγανάκτησης και διαδηλώσεων στη χώρα. Σήμερα αγωνιά αν το πτώμα που βρέθηκε σε ένα ποτάμι στην Παταγονία είναι αυτό του ακτιβιστή και υποστηρικτή του αγώνα των Μαπούτσε που διεκδικούν τη γη τους απέναντι στον επιχειρηματία Μπένετον.

Η οικογένεια του Μαλντονάδο, με ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουν εάν το πτώμα που βρέθηκε είναι πράγματι του ακτιβιστή που εξαφανίστηκε από την 1η Αυγούστου, σημειώνοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο βρέθηκε, έχει ελεγχθεί από την αστυνομία ήδη 3 φορές στο παρελθόν. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία θεωρεί δεδομένο ότι το πτώμα ανήκει στον Μαλντονάδο, η οικογένειά του αρνείται ακόμη να το επιβεβαιώσει και θα περιμένει τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

«Το ότι βρέθηκαν προσωπικά του αντικείμενα στα ρούχα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητάς του, δεν συνεπάγεται την αναγνώρισή του. Το πτώμα θα υποβληθεί σε νεκροψία τις επόμενες ημέρες στο Μπουένος Άιρες», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας ειδικός που βοηθά την οικογένεια, ο Αλεχάντρο Ιντσαουρέγκι.

Το πτώμα αναμενόταν να μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Μπουένος Άιρες, όπου ιατροδικαστές θα προχωρήσουν σε εξέταση DNA για την ταυτοποίηση του θύματος. Η νεκροψία αναμένεται επίσης να αποκαλύψει τα αίτια του θανάτου του—είτε οφειλόταν στους άνδρες της χωροφυλακής, είτε σε ατύχημα.

 

Την 1η Αυγούστου, ο Σαντιάγο Μαλδονάδο συμμετείχε στο χωριό Κουσαμέν σε μια κινητοποίηση αυτοχθόνων Μαπούτσε, οι οποίοι διεκδικούν εδώ και χρόνια να τους επιστραφούν πατρογονικές τους γαίες που έχει αγοράσει ο ιταλός επιχειρηματίας Λουτσιάνο Μπενετόν:

#DondeEstaSantiago: Πού είναι ο Σαντιάγκο Μαλντονάδο;

Σχόλια

X