Το Draft του 2015 έχει περάσει στην ιστορία. Εκπλήξεις, ανατροπές και ένας ακόμη Έλληνας στο μαγικό κόσμο του NBA. Το 3pointmagazine μετρά τις δυνάμεις των rookies και το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

Με την ολοκλήρωση του χθεσινού draft του NBA συνεχίστηκε γι άλλη μια φορά η παράδοση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων που θέλει τουλάχιστον έναν Έλληνα στη διαδικασία, μετά τον Παπανικολάου και τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, με τον Δημήτρη Αγραβάνη να καταλήγει στο νο.59 και τους Atlanta Hawks. Μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να δούμε γι άλλη μια χρονιά το νεαρό φόργουορντ στην Ευρώπη, ποιος αμφισβητεί όμως πως το ελληνικό μπάσκετ έχει χτίσει για τα καλά γέφυρες πέρα από τον Ατλαντικό.

Τι έγινε όμως με την υπόλοιπη διαδικασία των draft; Χαμός, σε όλη την πρώτη δεκάδα, πλην του νο.1, που όλοι περίμεναν και ήξεραν πως ο Karl Anthony-Towns του Kentucky θα κατέληγε στη Μινεσσότα. Από εκεί και πέρα, σχεδόν όλα τα reports έπεσαν λίγο πολύ έξω, ακόμη και το δικό μας. Ας δούμε λοιπόν, που θα πάει η πρώτη δεκάδα, και ποιος αναμένεται να είναι ο ρόλος του καθενός στην πρώτη τους σεζόν στο μαγικό κόσμο του NBA.

No.1: Karl-Anthony Towns (C, Kentucky) – Minessota Timberwolves

Karl-Anthony_Towns

Το μεγάλο αστέρι του φετινού draft, ο ηγέτης των Wildcats, έγινε το φετινό νο.1, δίνοντας και μια ιδιαίτερη πρωτιά στο πανεπιστήμιο του, αφού είναι το μοναδικό που τρεις παίκτες του έγιναν νο.1 στα drafts (John Wall – 2010, Anthony Davis – 2012).

10.2 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ, 1.1 ασσίστ και 0.46 κλεψίματα για έναν παίκτη που αναμένεται να βρει τη θέση του ανάμεσα στους Pekovic – Dieng κατά κύριο λόγο, ίσως «κατεβαίνοντας» ενίοτε και στο 4, παρόλο που δεν είναι και πολύ καλός εκτός ρακέτας. Χρειάζεται δουλειά, δεν ήταν όμως τυχαία η νο.1 επιλογή.

No.2: D’Angelo Russell (SG, Ohio State) – Los Angeles Lakers

d-1-850x5601

Η έκπληξη ήρθε νωρίς νωρίς, με τους Lakers να… προσπερνούν τον Jahlil Okafor και να επιλέγουν τον D’Angelo Russell του Ohio State στο νο.2, χαλώντας τα σχέδια των επομένων, βασιζόμενοι όμως ίσως σε ένα δικό τους σχέδιο με τον νεαρό γκαρντ να πρωταγωνιστεί. Με τον Kobe να βαδίζει αισίως στα 37 του και τα πόδια του σιγά σιγά να τον εγκαταλείπουν, ίσως είναι ευκαιρία για τους Λιμνανθρώπους να εκμεταλλευτούν την τελευταία, πιθανότατα, χρονιά του Μάμπα να ρίξουν δίπλα του έναν εκκολαπτόμενο σταρ με δυνατότητες για μεγάλα πράγματα στο μέλλον και σωματικές δυνατότητες κοντά στις δικές του. Θα δουλέψει πολύ, και με τι δάσκαλο ε.

Ο Russell προέρχεται από μια γεμάτη χρονιά στο Οχάιο, όπου έπαιζε σχεδόν 34 από τα 40 λεπτά, με 19.2 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 5 ασσίστ και 1.5 κλεψίματα, οπότε περιμένουμε, τουλάχιστον αρχικά, να δίνει πολύτιμες ανάσες στον εμβληματικό αρχηγό τον Lakers, και εν συνεχεία να αποκτήσει κομβικό ρόλο στους Lakers της νέας εποχής.

Νο.3: Jahlil Okafor (C, Duke) – Philadelphia 76ers

Jahlil_Okafor

Μετά από μόλις ένα χρόνο σε κολεγιακό επίπεδο, ο 19χρονος σέντερ, και ξάδερφος του Emeka, Jahlil Okafor έκανε το μεγάλο βήμα για το NBA. Και ενώ όλα τα προγνωστικά τον έστελναν στο L.A., αυτός κατέληξε στην, λίγο πιο κρύα, Φιλαδέλφεια, για χάρη των 76ers. Δεν χρειαζόταν βέβαια να καθίσει και περισσότερο, αφού στην πρώτη του χρονιά στο Duke ψηφίστηκε ως καλύτερος πρωτοετής (USBWA National Freshman of the Year) και καλύτερος παίκτης γενικά (ACC Player of the Year), ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα με την ομάδα του.

Στη regular season είχε σε 30 λεπτά παιχνιδιού 17.2 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 1.2 ασσίστ, 1.4 τάπες και 0.7 κλεψίματα. Σε αυτούς τους Sixers μπορεί να βρει εύκολα ρόλο, παρόλο που τα τρία τελευταία χρόνια η ομάδα του επιλέγει μόνο σέντερ στα draft (Nerlens Noel – 2013, Joel Embiid – 2014).

Νο.4: Kristaps Porzingis (PF, Cajasol Sevilla) – New York Knicks

Kristaps_Porzingis

Μέσα σε αποδοκιμασίες (προς τη διοίκηση) από τους φιλάθλους των Knicks κλήθηκε από τον Adam Silver ο Λετονός Kristaps Porzingis της Σεβίλλης, για μια ακόμη έκπληξη στη χθεσινή βραδιά. Δεν ξέρω τι περίμεναν οι φίλοι της ομάδας, πάντως το ότι επέλεξαν τέταρτοι σημαίνει πως ένας παίκτης με παραστάσεις στις κορυφαίες ευρωπαϊκές σκηνές, θα βρει τη θέση του στο ρόστερ τους.

Οι 11 πόντοι, τα 4.6 ριμπάουντ, η 1 τάπα και η 0.5 ασσίστ της σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν πρέπει να ενθουσίασαν πολύ τους φίλους της ομάδας, με τον νεαρό Λετονό να επιλέγεται πιθανότατα για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά», ενώ αν δοθεί έμφαση στη δύναμη και τον όγκο του μπορεί να χτιστεί ένας αρκετά αξιόπιστος αμυντικός που θα επιβιώσει στις απαιτήσεις του NBA. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα παιδί 2.13, με μακριά άκρα, που ζυγίζει 104 κιλά, αν δυναμώσει θα μπορέσει να γίνει γρήγορα ο αντι-Bargnani.

Νο.5: Mario Hezonja (SG, Barcelona) – Orlando Magic

Mario_Hezonja

Αντίθετα με τους Νεοϋορκέζους, οι φίλοι των Magic υποδέχθηκαν μέσα σε αποθέωση τον Mario Hezonja. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για έναν παίκτη μόλις 20 χρονών, που αποτελεί σημείο αναφοράς σε Μπαρτσελόνα και εθνική Κροατίας.

Σε 15 περίπου λεπτά ο νεαρός γκαρντ μετρά την περυσινή σεζόν 5.8 πόντους, 1.1 ασσίστ, 1.9 ριμπάουντ και 0.6 κλεψίματα, «αναγκάζοντας» το Orlando να επενδύσει στο ταλέντο που κρύβει πίσω από το μικρό χρόνο συμμετοχής. Το αν θα βρει χρόνο πίσω από Oladipo, Gordon κλπ είναι άγνωστο, το σίγουρο είναι πως το στυλ του, που είναι διαφορετικό από των προαναφερθέντων, θα φανεί χρήσιμο στον coach Skiles.

Νο.6: Willie Cauley-Stein (C, Kentucky) – Sacramento Kings

Willie_Cauley-Stein

Ο 2ος από τους έξι συνολικά παίκτες του Kentucky που βρέθηκαν στα drafts (οι τρεις lottery pick). Τα διπλά ονόματα φαίνεται πως «πάνε» στους ψηλούς των Wildcats, με τον Cauley-Stein να παίζει δίπλα στον Karl-Anthony Towns, βασικός στα 38 από τα 39 παιχνίδια της regular season στην τρίτη του σεζόν στο κολλέγιο. Αν και οι προβλέψεις τον έφερναν κοντά στο νο.13, λόγω ενός πρόσφατου τραυματισμού στο πόδι, οι Kings χάλασαν το «παιχνίδι», επιλέγοντας τον.

Σε αυτά τα παιχνίδια είχε 8.9 πόντους, 1.7 τάπες, 6.4 ριμπάουντ και 0.9 ασσίστ. Στους «Βασιλιάδες» θα έχει δίπλα ή, συνήθως, μπροστά του τον DeMarcus Cousins, δείχνει όμως ικανός να διεκδικήσει την θέση του, προς το παρόν, δεύτερου σέντερ, με τους Evans και Hollins να βαδίζουν αισίως στο 36ο και 30ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

Νο.7: Emmanuel Mudiay (SG, Guangdong Southern Tigers) – Denver Nuggets

Emmanuel_Mudiay

«Προσπερνώντας» το κολλέγιο και παίζοντας για μια χρονιά στην Κίνα και τους Guangdong Southern Tigers, ο Emmanuel Mudiay προβλεπόταν πως θα επιλεγεί ακόμη και στο νο.2. Βέβαια ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να παίξει μόλις 10 ματς στη regular season, αν όμως επέλεγε το δρόμο του κολλεγίου από αυτόν των χρημάτων, πιθανότατα να άγγιζε τη θέση που προβλεπόταν πως θα έπαιρνε στα mock draft.

Κι αυτό γιατί στα ματς που πρόλαβε να παίξει είχε 18 πόντους, 5.9 ασσίστ, 6.2 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα. Αν παραμείνει υγιής όσο είναι τώρα, δεν αποκλείεται να τον δούμε να παίρνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής από νωρίς.

Νο.8: Stanley Johnson (SF, Arizona) – Detroit Pistons

Stanley_Johnson

Σπάζοντας την… κυριαρχία γκαρντ και σέντερ, ο Stanley Johnson επιλέχθηκε στο νο.8 από το Detroit. Ο 19χρονος κατάφερε μέσα σε μια χρονιά να γίνει ο ηγέτης της Arizona, ξεκινώντας βασικός σε όλα τα παιχνίδια της regular season και εξαργυρώνοντας αυτήν την καλή χρονιά μεταπηδώντας κατευθείαν στο NBA.

Στα 39 παιχνίδια αυτά είχε 13.7 πόντους, 6.5 ριμπάουντ, 1.6 ασσίστ, 1.5 κλεψίματα. Με τη λειψανδρία που επικρατεί στη θέση στα Πιστόνια, και με τον Prince να είναι πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, είναι πολύ πιθανό ο νεαρός φόργουορντ να έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής και πολλές ευκαιρίες να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στα «θηρία» που θα βρει απέναντι του.

Νο.9: Frank Kaminsky (C, Wisconsin) – Charlotte Hornets

Frank_Kaminsky

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του και έχοντας πάρει ό,τι μπορούσε να πάρει από το κολλεγιακό μπάσκετ, ο Frank Kaminsky του Wisconsin έδειξε έτοιμος για το επόμενο βήμα, χωρίς να έχει ιδιαίτερα μεγάλες βλέψεις. Παρ’ όλα αυτά, το πρόσωπο που έδειξε στις ατομικές προπονήσεις που έκανε, του επέτρεψε να δει τον εαυτό του στο νο.9 και τους Hornets.

Ο Kaminsky ξεπετάχτηκε στην τρίτη του χρονιά στο κολλέγιο, αφού τις δυο πρώτες ναι μεν έπαιζε, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ βασικός. Στην τελευταία του χρονιά στο Wisconsin ξεκίνησε βασικός σε όλους τους αγώνες της regular season, πετυχαίνοντας 18.7 πόντους με 8.2 ριμπάουντ, 2.6 ασσίστ, 1.4 κοψίματα και 0.8 κλεψίματα. Αν συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυτόν το ρυθμό, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον επόμενο βασικό σέντερ της ομάδας, παλεύοντας ίσως για τη θέση με τον Biyombo (ναι, μεγάλος παίκτης ο Jefferson, αλλά πλέον έχει μπει και αυτός στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του).

Νο.10: Justise Winslow (SG, Duke) – Miami Heat

Justise_Winslow

Με τις προβλέψεις να τον φέρουν μέχρι και στο νο.4, ευτυχώς για τη Heat, ο Justise Winslow κατέληξε στη δική τους ομάδα. Ευτυχώς γιατί ένας παραγωγικός παίκτης που καλύπτει εξίσου καλά τις θέσεις 2 και 3 είναι αυτό που λείπει από το Miami. Δηλαδή δεν λείπει ακριβώς, αλλά δεν έχουν και τις καλύτερες επιλογές, οπότε ένας ακόμη πρωταθλητής του NCAA δεν είναι και αχρείαστος στην ομάδα που ακόμα ψάχνει τα πατήματα της στη μετά LeBron εποχή.

Οι 12.2 πόντοι, 2.1 ασσίστ, 6.6 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα του Winslow δείχνουν πως μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Ποιος θα είναι αυτός; Αρχικά να δίνει ανάσες σε Luol Deng και Dwayne Wade, οι οποίοι πόσο να αντέξουν πια, και εν συνεχεία, αν αναπτυχθεί σωστά, να γίνει και βασικός.

Αυτή ήταν η πρώτη δεκάδα του φετινού draft, το οποίο δείχνει αρκετά ελπιδοφόρο. Βέβαια, εδώ θα είμαστε όλη τη χρονιά, και μετά από αυτήν, για να τα συζητάμε και να δούμε ποια από τις προβλέψεις μας «βγήκε», ποια όχι και ποια θα βάλει πλώρη για Rookie of the Year. Μέχρι τότε, καλά ξενύχτια!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]