Όταν ο Jarmusch συναντάει τον Iggy πλέον δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν απογειώθηκες και έφτασες στον Παράδεισο ή για το αν προσγειώθηκες σε μια κολασμένη και φλογερή εποχή που εμφανίζονται οι εκρηκτικοί Stooges.

Δύο εκρηκτικές προσωπικότητες συναντιούνται. Το αποτέλεσμα; Μια βαθειά βουτιά στην εποχή των 70s και γενικότερα τις κοινωνικές και μουσικές εξελίξεις εκείνης τις εποχής, ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο έμπνευση, ήχο ρυθμό και τρέλα.

Ακούγοντας κανείς το ‘Gimme Danger’ των Stooges αισθάνεται τη μουσική μαγεία να αντηχεί σε όλο του το σώμα, αλλά παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ του Jarmusch για τις Stooges, αρχίζει να αντιλαμβάνεται, όχι μόνο πόσο σημαντική επιρροή είχαν οι Stooges για τις μετέπειτα μπάντες αλλά και για ποιο λόγο είναι τόσο διαχρονικοί και θεωρούνται από τα σημαντικότερα συγκροτήματα που πέρασαν από την παγκόσμια ροκ σκηνή.

Παρακολουθούμε λοιπόν μια απόλυτα χαλαρή και σχεδόν θεϊκή μορφή της ροκ σκηνής, τον Iggy Pop, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του συγκροτήματος, η οποία εμπλουτίζεται και από τα υπόλοιπα εν ζωή μέλη καθώς και από διάφορα πρόσωπα που σχετίζονταν με το συγκρότημα και όλα αυτά μπροστά στην κάμερα του ταλαντούχου Jarmusch.

Από τη μία λοιπόν έχουμε έναν μοναδικό σκηνοθέτη, που όπως θυμάται κανείς από όλες του τις ταινίες η μουσική έπαιζε πάντοτε σημαντικό ρόλο και ήταν εκπληκτική και από την άλλη έχουμε έναν εκρηκτικό Iggy Pop. Αυτές οι δύο μορφές συναντιούνται και προκύπτει μια λιτή και καθαρή παρουσίαση του μεγάλου αυτού συγκροτήματος, γεμάτη θετική ενέργεια και τρέλα.

(Photo by Alex B. Huckle/Getty Images)

Η ιστορία των Stooges όπως την αφηγούνται μέλη, γνωστοί και φυσικά ο πρωταγωνιστής Iggy, κυλάει χωρίς πολλές συγκινήσεις και μελοδραματισμούς για όσα άσχημα συνέβησαν στη πορεία του συγκροτήματος, από την άνοδο μέχρι την πτώση τους.

Παρακολουθώντας κανείς το ντοκιμαντέρ του Jarmusch, που δεν μοιάζει να έχει ακριβώς το στυλ των ταινιών που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από αυτό τον σκηνοθέτη, νιώθει όλο το κλίμα της εποχής, νιώθει ότι και ο ίδιος συμμετέχει κατά κάποιο τρόπο στη ταινία. Όπως και οι Stooges, έτσι και ο Jarmusch ως παιδί της αμερικάνικης Midwest, αγαπά τη μουσική, γουστάρει τη μουσική των stooges και γι’ αυτό σκηνοθετεί ένα εκρηκτικό ντοκιμαντέρ με τρόπο που νομίζω κανένας άλλος σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε.

**Γιατί πρέπει να δεις το ‘Gimme Danger’;**

Όσοι από εσάς ανήκετε στις παλαιότερες γενιές, με το ‘Gimme Danger’ θα σας δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψετε πίσω στις εφηβικές σας αναμνήσεις ενώ οι νεότερες γενιές θα εκτιμήσουν και θα μάθουν όσα θρυλικά συνέβησαν στον κόσμο της μουσικής. Και όλα αυτά φυσικά δια χειρός Jarmusch.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X