Είναι από τους λίγους στο χώρο του, που μιλούν ανοιχτά για κοινωνικά ζητήματα. “Δεν μπορώ να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για το καινούριο μαγιό που παρουσιάζει η κάθε celebrity στην παραλία της Μυκόνου, παρά για τα πνιγμένα αθώα παιδιά που έχουν ξεψυχήσει λίγα μέτρα πιο δίπλα”, εξηγεί ο 31χρονος τερματοφύλακας Γιώργος Μπαντής από την Ιερισσό Χαλκιδικής, τον οποίο βρήκε η τελευταία ποδοσφαιρική σεζόν στον Αστέρα Τρίπολης.

Το χωριό του ήταν παλιότερα γνωστό για τις πανέμορφες παραλίες του και πλέον έχει ταυτιστεί με τον αγώνα που δίνεται εδώ και χρόνια ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Συναντηθήκαμε σε μία από τις όμορφες παραλίες του, τα Κακούδια και μιλήσαμε για τις σημερινές εξελίξεις που είναι κόντρα στις προσδοκίες που είχε και ο ίδιος από τη νέα κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα εντός Κοινοβουλίου που τασσόταν με το αίτημα της πλειοψηφίας των κατοίκων της βορειανοτολικής Χαλκιδικής να σταματήσει το έργο. Ωστόσο, 1,5 χρόνο μετά την πρώτη φορά που κέρδισε τις εκλογές, τα εργοτάξια παραμένουν στο βουνό και η αστυνομία δείχνει την ίδια «ευαισθησία» απέναντι στους διαδηλωτές.

Ο Γιώργος Μπαντής υιοθετεί το σχόλιο της «Ελληνοφρένειας» ότι «είναι επικίνδυνο να ταυτίσουμε αυτή την κυβέρνηση με την Αριστερά» και φαίνεται αποφασισμένος όπως και οι συντοπίτες του να συνεχίσουν τον αγώνα, παρά τη φθορά που έχει προκαλέσει η ποινικοποίηση της τοπικής κοινωνίας, που μετρά 450 διωκόμενους. Παράλληλα προτρέπει και τους υπόλοιπους αθλητές να μιλήσουν ανοιχτά για κοινωνικά ζητήματα, καθώς το δικό τους παράδειγμα μπορεί να ενεργοποιήσει θετικά την κοινωνία.

Τι σε ώθησε να μιλήσεις ανοιχτά για ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, τη στιγμή που οι περισσότεροι αθλητές σιωπούν;

Σίγουρα με ώθησε ότι πάει να γίνει κάτι πραγματικά εγκληματικό στις Σκουριές. Το βήμα που είχα ως αθλητής, μου δίνει τη δυνατότητα να πω κάποια πράγματα και να ακουστούν. Πιστεύω ότι ειδικά στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, οι αθλητές και πρέπει και μπορούν να έρθουν κοντά στην κοινωνία. Να την αφουγκραστούν και να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Γιατί πιστεύεις ότι δεν το κάνουν; Φοβούνται μην εκτεθούν;

Δεν ξέρω μπορεί να μη γνωρίζουν κιόλας. Πρέπει όμως να αλλάξει αυτό. Έχω συμπαίκτες που και γνωρίζουν και θέλουν να μιλήσουν για κοινωνικά θέματα, ενώ έχουν και το μορφωτικό επίπεδο να το υποστηρίξουν. Αν οι αθλητές μιλήσουν μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία που το έχει ανάγκη σήμερα. Δίνοντας το παράδειγμα οι ίδιοι, δείχνοντας ας πούμε την αλληλεγγύη τους σε έναν αγώνα όπως αυτός που γίνεται στις Σκουριές, μπορούν να γίνουν παραδείγματα για αρκετούς.  Δεν νομίζω πάντως ότι οι ποδοσφαιριστές δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Και να ξέρετε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παλιότερα που υπήρχαν υψηλές αμοιβές και υπήρχε ταξική διαφορά με τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα πολύ λίγοι βγάζουν αρκετά χρήματα. Άρα οι περισσότεροι είμαστε άνθρωποι που δουλεύουμε σκληρά και δεν αμειβόμαστε ανάλογα. Είναι δύσκολοι καιροί και για μας και έχουμε αντίληψη της κατάστασης.

Σε είδαμε αρκετές φορές να κρατάς τη σημαία με το γνωστό “SOS Χαλκιδική”, όπως στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2013. Οι συμπαίκτες σου τι είπαν; Πώς είδαν την ενέργεια;

Κανείς δεν υπήρξε να με βάλει σε σκέψη ότι αυτό που έκανα ήταν αρνητικό. Νομίζω ότι όλοι είδαν με καλό μάτι αυτές τις ενέργειες. Απλά αρκετοί διστάζουν να τις κάνουν κι εκείνοι. Είμαι άνθρωπος που δεν μπορώ να κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για το καινούριο μαγιό που παρουσιάζει η κάθε celebrity στην παραλία της Μυκόνου, παρά για τα πνιγμένα αθώα παιδιά που έχουν ξεψυχήσει λίγα μέτρα πιο δίπλα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν τέτοια μυαλά. Μη ξεχνάμε ότι στη θέση που βρίσκονται οι πρόσφυγες σήμερα, βρισκόμασταν εμείς πριν λίγα χρόνια και ποτέ δεν ξέρεις, αυτή η στιγμή δυστυχώς μπορεί να ξανάρθει.

sos

Ο Γιώργος Μπαντής εδώ μαζί με τον Κλάους Αθανασιάδη, επιθετικό του ΠΑΟΚ.

Υπάρχουν παίκτες ή προπονητές που σε έχουν εμπνεύσει για την εξωαγωνιστική τους στάση;

Έχουμε δει μεγάλους αθλητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό να επηρεάζουν θετικά με τη δράση και το λόγο τους. Έχουμε δει βέβαια και αρνητικά παραδείγματα. Κάποιοι πολύ μεγάλοι αθλητές στον αγωνιστικό χώρο είναι πολύ “μικροί” έξω από αυτόν. Προσωπικά μ’ έχει εμπνεύσει ο Σάββας Κωφίδης, που τον είχαν προπονητή στον Ηρακλή. Ένας ενεργός άνθρωπος στην κοινωνία, αλληλέγγυος σε πολλούς πολίτες και αγώνες. Όσο καλός ποδοσφαιριστής ήταν, άλλο τόσο καλός άνθρωπος είναι και έξω από το γήπεδο. Έχει ήθος και το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που μιλάει.

Δηλαδή μέσα στα αποδυτήρια πέρα από συστήματα χωρούσαν κι άλλες κουβέντες;

Βέβαια ναι. Πολλές κουβέντες που κάναμε με σημάδεψαν. Όμως και αγωνιστική η φιλοσοφία του ήταν διαφορετική δεν ταίριαζε καθόλου με την Ελλάδα. Ήταν ο ίδιος είτε κερδίζαμε, είτε χάναμε. Αυτό είναι πολύ σπάνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ταιριάζει σε φιλοσοφία που διαπιστώνεται σε προπονητές του εξωτερικού.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε μια άλλη κυβέρνηση, για πρώτη φορά προερχόμενη από τη ριζοσπαστική Αριστερά. Πώς βλέπεις τις εξελίξεις, περίμενες περισσότερα;

Σίγουρα περιμέναμε περισσότερα. Σε μια παλιότερη συνέντευξή μου σε αθλητικό σάιτ είχα πει ότι εμείς εδώ στη Χαλκιδική αισθανόμαστε προδομένοι. Πιστέψαμε ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σηματοδοτούσε το τέλος αυτής της καταστροφής. Αποδείχτηκε ότι αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Θα πω μια φράση που μου έχει μείνει από τα παιδιά στην Ελληνοφρένεια, “είναι επικίνδυνο να ταυτίσουμε αυτή την κυβέρνηση με την Αριστερά”.

 

Διαβάστε ακόμη:

Παύλος Παυλίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τους κατοίκους στις Σκουριές και τους εγκατέλειψε

Φάκελος Σκουριές: Ο αγώνας κρατάει χρόνια

 

Tι πρέπει να κάνει η τοπική κοινωνία από εδώ και πέρα;

Είμαστε σε μια κατάσταση που έχουμε κάνει πέρα τα θέματα με το εργοστάσιο και ασχολούμαστε περισσότερο με τα δικαστήρια που έρχονται. Και αυτός ήταν ο στόχος τους. Να ποινικοποιήσουν όλη την τοπική κοινωνία. Η προσπάθεια να μαζέψουμε χρήματα για τους δικηγόρους -450 άνθρωποι χρειάζονται δικηγόρο- έχει φέρει όπως είναι λογικό και κούραση. Την ίδια στιγμή στο βουνό η καταστροφή συνεχίζεται και απ’ ό,τι βλέπω δεν είναι καμία κυβέρνηση διατεθειμένη να τους σταματήσει.

Τι σημαίνει για την καθημερινότητα μιας κοινωνίας να διώκεται;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σκεφτείτε ότι αν στην οικογένειά σας έχετε έναν άνθρωπο μόνο να κατηγορείται για κακούργημα, αγχώνεστε και ανησυχείτε πολύ. Φανταστείτε αυτό να ισχύει για τις οικογένειες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Χρειάζεται όμως να βρούμε τον τρόπο να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και να συνεχίσουμε τον διπλό μας αγώνα: Kαι να μαζέψουμε τα λεφτά για τα δικαστήρια και να συνεχίσουμε να αντιδράμε στην εξόρυξη χρυσού.

IMG_5901

Έχεις διαπιστώσει ποτέ η δημόσια στάση σου να δημιουργεί πρόβλημα στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Ευθέως δεν έχει έρθει κάποιος πάντως να μου πει “μην μιλάς γιατί μπορεί να συμβεί αυτό”. Αλλά και να γίνει δεν θα αλλάξει κάτι. Προσπαθώ να πηγαίνω όσο μπορώ με το δίκιο και όχι μόνο με τις Σκουριές. Παλιότερα είχα μιλήσει και για τη ΒΙΟ.ΜΕ και θα συνεχίσω να το κάνω για ό,τι κρίνω πως έχει αξία.

Αγωνιστικά, θα σε δούμε σε νέα ομάδα σύντομα;

Μετά από 5 υπέροχα χρόνια στον Αστέρα Τρίπολης είμαι σε αναζήτηση ομάδας. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει για το μέλλον μου…

Μπορεί να είναι και εκτός Ελλάδας;

Ναι, είναι πολύ πιθανό!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]