Μέσα του 2012, τέτοια εποχή περίπου δηλαδή, και στη Θεσσαλονίκη συναντιούνται για πρώτη φορά οι Ground Zero. Βέβαια τότε δεν το γνώριζαν, στο street festival της πόλης όμως που συμμετείχαν από κοινού το νερό… μπήκε στο αυλάκι. Πλέον, εν έτει 2014, οι Ground Zero είναι ο Ονειρευτής, ο SunD και ο C.Saw. Οι ήχοι τους είναι low bap, με το «αβαντάζ» που τους δίνει η κιθάρα του τελευταίου, ενώ σίγουρα κάπου τους έχετε δει ή ακούσει, ιδίως οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές τους το φετινό Rockwave Festival, όπου και συμμετείχαν την πρώτη μέρα, μαζί με τους Active Member, το Νικήτα Κλιντ, τους Βαβυλώνα (με την αρχική σύνθεση τους) αλλά και με τους Eric Burdon, Villagers Of Ioannina City κ.α. Με αφορμή αυτή την εμφάνιση τους συνομιλήσαμε μαζί τους, ας μην ξεχνάμε πως, όπως τόνισαν και οι ίδιοι, είναι ίσως η πρώτη μπάντα χωρίς δισκογραφία που συμμετείχε στο φεστιβάλ.

Παραγωγή βινυλίου; Και μόνο βινυλίου;
Μπορεί να φαίνεται ρομαντικό ή παλιομοδίτικο, αλλά είναι μια αίσθηση που μας «κυνηγάει» απ’ τα πρώτα χρόνια επαφής μας με το είδος. Μην ξεχνάς ότι είμαστε και γενιά των 80s και απ’ τους τυχερούς που μεγαλώσαμε με βινύλια και κασέτες. Στον κώδικα του hip hop το βινύλιο ήταν ανέκαθεν ένα απ’ τα βασικά εργαλεία για τη παραγωγή, την ιδέα, ή ακόμα και το «πάντρεμα» για να βγει ένα κομμάτι. Απ’ το 2008 όλες μας οι επίσημες κυκλοφορίες γίνονται σε 7ιντσα δισκάκια. Πρώτα το λευκό δισκάκι του Ονειρευτή και μετά το box με τα 45αρια με τίτλο «Στης Ντροπής Το Ξέθαμα» που επιμελήθηκε μαζί με το SunD. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο εγχείρημα.

1

Πως έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για τη δημιουργία των Ground Zero;
Οι Ground Zero δημιουργήθηκαν στα μέσα του 2012, όταν μια παρέα ανθρώπων με κοινή αισθητική για την ζωή και την μουσική, συνεργάστηκαν για κάποιο street festival στην Θεσσαλονίκη. Μετά από πολλές ώρες συζητήσεων και ακόμα περισσότερων ωρών στο studio καταλήξαμε στην τελική μορφή (Ονειρευτής, SunD & C.Saw με μπαλαντέρ το δισκοθέτη και πολύ καλό μας φίλο απ’ τα παλιά, τον Dj Found) και σε ένα ηχητικό αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον γνώριμο ήχο του Low Bap, ενώ προσθέσαμε παράλληλα την live κιθάρα που δίνει ένα εναλλακτικό στοιχείο στην μουσική, το οποίο μας βοηθάει ν’ ανοίξουμε καινούργιους δρόμους σε ότι αφορά το κομμάτι της παραγωγής.

Αν και… λάτρεις των παραδόσεων, χρησιμοποιείτε τα social media
Kαι ποιος δεν τα χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες άλλωστε;! Καθαρά σαν μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο.

Σας έχουν βοηθήσει αυτά με τη μουσική σας;
Όποιος πει το αντίθετο μάλλον έχει όρεξη για πλάκα. Φυσικά και μας έχει βοηθήσει. Τη δεκαετία του ‘90 μοιράζαμε τα demo μας σε κασέτες, χέρι με χέρι, σε φίλους που είχαμε μια υποτυπώδη επαφή. Σήμερα, μ’ ένα απλό κλικ μοιράζεις μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα κομμάτια που θέλεις ν’ ακουστούν. Αποφεύγεις και την αφισοκόλληση, γιατί με μια «εκδήλωση» μπορείς να στείλεις το flyer του live σου ή της επόμενης κυκλοφορίας ενός δίσκου σου σε κάθε pc ή κινητό.

Πλέον οι εναλλακτικές δείχνουν να είναι δυο, για κάθε είδους συγκρότημα: Ίντερνετ ή και πολλές εμφανίσεις. Εσείς δείχνετε να τα συνδυάζετε και να παίρνετε το μέγιστο και από τα δυο.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Από τη δισκογραφία πλέον κανείς δεν πρόκειται να βγάλει τα προς το ζην. Ίσα ίσα να βγουν τα έξοδα του studio ή των εξωφύλλων του δίσκου. Όλη η ουσία και η αξία του κάθε σχήματος ανήκει στα live που κάνει. Τι πιο αληθινό απ’ το να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο που σε παρακολουθεί, σε γουστάρει και σε στηρίζει και τ’ ανάποδο; Μας έχει τύχει, να έρθει παιδί μετά από live και να μας σφίξει το χέρι γιατί έστω και μ’ ένα 20λεπτο support αναθεώρησε για ό,τι νόμιζε για μας και έδωσε περισσότερη προσοχή σε κάποια κομμάτια.

2

Αν και ξεκινήσατε στα μέσα του 2012, είστε περισσότερο ενεργοί εδώ και κάποιους μήνες…
Δισκογραφικά μετράμε μια 15ετια ο καθένας μας, αλλά σε ξεχωριστά σχήματα και projects. Σαν Ground Zero πριν ακόμα βγει ο πρώτος μας δίσκος, απ’ την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον, μετράμε αρκετά live και συμμετοχές σε live των Active Member και της Νοrmatraxx. Όσον αφορά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες είμαστε πιο «ενεργοί», ίσως να’ ναι κ ο ερχομός ενός ακόμα μέλους της παρέας, ενός αξιαγάπητου μπόμπιρα (γιος του C.Saw), το ότι οι καιροί είναι πιο «σφιχτοί» και τα μεροκάματα είχαν αλλόκοτα ωράρια. Αλλά αυτά δε μας εμπόδισαν από το να περπατάμε με αργά αλλά σταθερά βήματα. Πράγμα που θα αποδειχτεί ηχητικά και στο δίσκο που θα’ ρθει.

Ανήκετε κι εσείς πλέον, όπως σημειώνετε, στο σπιτικό της Normatraxx, η οποία είναι επίσης μια νέα σχετικά προσπάθεια στο χώρο της ανεξάρτητης δισκογραφίας.
Η Normatraxx είναι μια μουσική παρέα, όπως είναι τόσα χρόνια και η Freestyle Productions. Σ’ αυτή ανήκουν οι Active Member, τα γνωστά σε όλους τρελοκομεία οι Βαβυλώνα, οι Noova Groova, ο Νικήτας Κλιντ, ο Ramon, οι Στιχοπλοκές, το «αρρωστημένο» project του ΒD Foxmoor, La Bruja Muerta, ο MCD με τον Dj K και αρκετοί ακόμα μουσικοί και σχήματα που θα ανακοινωθούν μετά το φθινόπωρο, με πρωταρχικό σχέδιο κάθε κυκλοφορία να βγαίνει και σε βινύλιο.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση σας όταν έγινε η πρώτη επαφή με τη διοργάνωση του Rockwave;
Εντάξει, αν δε μου έκανε την πρόταση ο Μιχάλης (BD Foxmoor) θα νόμιζα ότι ήταν κάποια τηλεφωνική φάρσα. Αν μου έλεγες το ’99 που ήμουν στο ίδιο φεστιβάλ για να δω τους Αctive Member, ότι μια μέρα θα έπαιζα στην ίδια σκηνή μαζί τους και στην ίδια διοργάνωση, θα έβαζα τα γέλια. Έχοντας στο βιογραφικό μας πολλές συμμετοχές σε δίσκους, project και προσωπικές κυκλοφορίες, παίζει να είμαστε η πρώτη μπάντα χωρίς δισκογραφία που έπαιξε σ’ ένα τέτοιο live.

3

Πώς σας φάνηκε το “low bap rockwave” και πώς το “έντεχνο”;
Σπάνια αναθεωρούμε πράγματα, είμαστε και λίγο ξεροκέφαλοι σαν χαρακτήρες… Αλλά τη συγκεκριμένη μέρα, απ’ τη στιγμή που βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο με σχήματα που δεν είχαμε ούτε μια «καλημέρα», ή που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια τους και απλά δεν είχαμε συνεργαστεί ξανά για κάποιο live, αναθεωρήσαμε πολλά. Περάσαμε μια γεμάτη μέρα με πολύ μουσική, κυρίως επικοινωνία και ανταλλαγή μουσικών και μη απόψεων. Κάτι που έχει ανάγκη το κάθε σχήμα, γιατί η αμεσότητα σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα κόμπλεξ σου, τις λάθος εντυπώσεις ή ακόμα και το αντίθετο.

Όσο για τη δεύτερη μέρα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Όπως όλα τα σχήματα, έτσι κι εμείς, απλά συμμετείχαμε σ’ ένα φεστιβάλ, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ και το κάθε φεστιβάλ είναι σαν τα στέκια σου, αν αλλάξει ύφος, διακόσμηση και μουσική και δεν ταιριάζει με τα γούστα σου, απλά δεν ξαναπηγαίνεις. Ο κόσμος με την παρουσία του έδειξε αν γουστάρει ή όχι.

Σχέδια για το μέλλον;
Αυτές τις μέρες ανοίξαμε τα μουσικά μας μπαγκάζια, συνδέσαμε τα «καρφιά» στις κιθάρες, «ανοίξαμε» ήχους στα sampler, ξεσκουριάσαμε τις βελόνες των πικάπ, ανταλλάξαμε στίχους, ζεστάναμε τα μικρόφωνα και ξεκινήσαμε την ηχογράφηση του δίσκου μας, ο οποίος θα κρύβει ελάχιστες, αλλά φιλικές και… καλές συμμετοχές . Όσο για τα live, γεμίζουμε μπαταρίες για ένα χειμώνα με αρκετές συμμετοχές και αρκετά sets και lives, ήδη έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για καλοκαιρινές εξορμήσεις, αλλά επίσημα ό,τι ανακοινώνεται απ’ την προσωπική μας σελίδα στο .

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]