Η ολοσχερής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκει αν μη τι άλλο την πλήρη εφαρμογή της στο θεσμό της σκλαβιάς. Θεσμός που επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια, με εκατομμύρια ανθρώπων να πέφτουν θύματα της εσχάτης εκμετάλλευσης των αφεντικών τους.

Ήταν μόλις 1865, όταν ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α., Abraham Lincoln  μετά από απόφαση του Κογκρέσου με την 13η Τροποποίηση, δίνει ένα οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, απαγορεύοντας την σκλαβιά όταν σε πολιτείες όπως το  Kentucky, υπήρχαν παραπάνω από 50.000 υποδουλωμένοι άνθρωποι. Η αρχή είχε γίνει το 1787 με απόφαση του Κογκρέσου για κατάργηση της δουλείας, αλλά μοναχά στις δυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α.  καθώς η πρόταση του Thomas Jefferson, για ολοκληρωτική απαγόρευση της, δεν εφαρμόστηκε για μοναχά μία ψήφο.

Την σκληρή αυτή περίοδο καταγράφει το project «Born in Slavery: Slave Narratives from the Federal Writers’ Project, 1936-1938», το οποίο περιέχει παραπάνω από 2.300 προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων αλλά και 500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τα πρόσωπα των πρώην σκλάβων.

 slavery 1

Κάποιες μαρτυρίες δε υπάρχουν και σε ηχητική μορφή, άλλες περιγράφουν το βάναυσο χαρακτήρα των συνθηκών της εποχής ενώ άλλες, απλά περιγράφουν την καθημερινότητα που βίωναν οι τότε άνθρωποι, με λιγότερο σκληρό τρόπο και κάποιες φορές ακόμη και νοσταλγικό.

 slavery 2

Οι φωτογραφίες και το υλικό γενικότερα, συλλέχθηκε γύρω στο 1930 και αφορά παραπάνω από 17 πολιτείες των Η.Π.Α. Τότε το διαφορετικό χρώμα σε καθιστούσε ταυτόχρονα υποδεέστερο, ένα κατώτερο ον που δεν αξίζει καν να έχει τα προνόμια των λευκών ανθρώπων.

slavery3

Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η διάρκεια του στο χρόνο έρχεται να αποδείξει τρανταχτά σε κάθε άνθρωπο, αμερικάνικης καταγωγής ή μη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη ζωή εν γένει πρέπει να διαφυλάσσονται με κάθε δυνατό κόστος. Το υλικό ανήκει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η οποία είναι και το παλαιότερο πολιτιστικό κτίριο των Η.Π.Α. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα http://memory.loc.gov/ammem/snhtml/snhome.html μπορεί να φανεί αρκετά διαφωτιστική, καθώς ολόκληρο το υλικό βρίσκεται καλά διαφυλαγμένο σε ψηφιακή μορφή!

slavery4

slavery5

Σχόλια

X