Ανάμεσα στις γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο φιγουράρει το όνομα της Omar και δικαιολογημένα

Ήταν 8 χρονών όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στην Σομαλία. Αρκετά μικρή για να καταλάβει απόλυτα τον κόσμο, αλλά αρκετά μεγάλη για να θυμάται ακόμα την ζωή στην χώρα της πριν τον πόλεμο. «Ήταν όμορφα» απαντά. Θυμάται ακόμα την μέρα που έφυγε πρόσφυγας με την οικογένειά της στην Κένυα. Εκεί έζησαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε προσφυγικό καταυλισμό. Στα 12 της έφτασε στις ΗΠΑ όπου έμελλε να της αλλάξει την ζωή και το μέλλον της.

Η ίδια θυμάται τα πρώτα της βήματα στην χώρα του American Dream: «Όταν πρωτοφτάσαμε στην Αμερική αυτό που αντικρίσαμε δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που είχαμε φανταστεί. Εμείς φανταζόμασταν μια Αμερική καθαρή και όμορφη, με τους άσπρους φράχτες, τα γκαζόν και όλα όσα χρειάζεται κανείς για να ζήσει. Όταν φτάσαμε όμως στο Μανχάταν αντικρίσαμε σκουπίδια, αστέγους, επαίτες και γκράφιτι στους τοίχους. Κοίταξα τον πατέρα μου και του είπα δεν μοιάζει με την Αμερική που υποσχέθηκες, και αυτός μου απάντησε δεν έχουμε φτάσει στην Αμερική μας ακόμη. Κάνε υπομονή».

Το να είσαι μαύρος, μουσουλμάνος και πρόσφυγας στην Αμερική δεν είναι εύκολο για να ενσωματωθείς στην κοινωνία πόσο μάλλον να θες να ασχοληθείς με την πολιτική. Ακόμη περισσότερο όταν συν τις άλλοις είσαι και γυναίκα. Το να είσαι γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική είναι μεγάλο ζήτημα ειδικά στις κοινότητες των Σομαλών και των Μουσουλμάνων όπου οι γυναίκες που ασχολούνται με την αντροκρατούμενη πολιτική αντί με το νοικοκυριό, θεωρούνται ανεύθυνες και κακές μητέρες. «Κανείς δεν θα το έλεγε αυτό για έναν άντρα» λέει η Ilhan που κόντρα σε όλα αυτά κατάφερε να γίνει γερουσιαστής στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές εκπροσωπώντας την Μινεάπολη.

Κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα Αμερικανοσομαλή γερουσιαστής στην Αμερική και να γράψει ιστορία.

Σχόλια

X