‘’Δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος’’. Και το πέτυχε. Το άξιζε. Ένας απίστευτα ταλαντούχος τραγουδιστής-πιανίστας-συνθέτης-στιχουργός αλλά και showman.

Ο λόγος για τον Φρέντι Μέρκιουρι (ή Farrokh Βulsara, όπως ήταν το κανονικό του όνομα), ο οποίος γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 από Ινδούς γονείς. Από μικρή ηλικία φάνηκε η κλίση του στη μουσική, όταν έγκλειστος ακόμα σε αγγλικό οικοτροφείο αρρένων, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου μετά από παρότρυνση του διευθυντή. Στο St. Peter’s School πήρε και το παρατσούκλι Φρέντι που θα τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή. Σπούδασε γραφιστική, αλλά παράλληλα έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα συμμετέχοντας στα συγκροτήματα Smile, Wreckage και Sour Milk Sea.

10808171_10204440166758103_1691984982_n

Το 1970 ιδρύει μαζί με τους Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ το συγκρότημα ‘’Queen’’. Η ονομασία ανήκει σε έμπνευση του Μέρκιουρι, όπως επίσης και το λογότυπο του συγκροτήματος, το οποίο σχεδίασε ο ίδιος. Λίγο μετά από την ίδρυση των Queen ο Φρέντι παίρνει το καλλιτεχνικό όνομα Μέρκιουρι, όνομα του αντίστοιχου ρωμαίου αγγελιοφόρου των θεών. Τα 3 πρώτα άλμπουμ δεν ήταν και ιδιαίτερα επιτυχημένα. Λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του 4ου άλμπουμ,  «A night at the opera”, οι Queen εμπιστεύονται για προσωπική ακρόαση ένα αρκετά ιδιαίτερο τραγούδι σε ένα φίλο μουσικό παραγωγό. Το τραγούδι αυτό ήταν το αριστούργημα, Bohemian Rhapsody. Ο μουσικός παραγωγός ενθουσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε έπαιζε συνέχεια το συγκεκριμένο τραγούδι στην εκπομπή του. Πολύ γρήγορα έγινε γνωστό και τα δισκοπωλεία γέμισαν με κόσμο που αναζητούσε ένα τραγούδι που δεν είχε καν κυκλοφορήσει! Το Bohemian Rhapsody έχει αναδειχθεί ως το ‘’Τραγούδι της Χιλιετίας’’ από το Guiness Book of Records. Επίσης, το βίντεο κλιπ είναι το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο στο χώρο της μουσικής. Οι Queen ξεχώρισαν λόγω της απίστευτα ‘’καθαρής’’ και χαρακτηριστικής χροιάς φωνής του Μέρκιουρι αλλά και του πολύ ξεχωριστού ήχου της κιθάρας του Μπράιαν Μέι (κιθάρα δικής του κατασκευής).

10808069_10204440094476296_489781491_n

Περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, οι Queen είχαν γνωρίσει ήδη τεράστια επιτυχία. Αν και δεν διαλύθηκαν, τα μέλη του συγκροτήματος δοκίμασαν και προσωπικούς μουσικούς πειραματισμούς. Ο Μέρκιουρι συνεργάζεται με τη ντίβα της όπερας Μονσερά Καμπαγιέ και κυκλοφορούν το άλμπουμ Barcellona.

To 1991 οι Queen ηχογραφούν το τελευταίο άλμπουμ τους που περιείχε το τραγούδι The show must go on. Ήταν το σημείο που οι υποψίες έτειναν να επιβεβαιωθούν. Ο Μέρκιουρι πάσχει από Aids και με τους στίχους προετοιμάζει τον κόσμο ότι δεν θα βρίσκεται για πολύ ακόμα στη ζωή. Οι φήμες υπήρχαν από το 1989 όταν και ο Φρέντι εμφανιζόταν όλο και πιο αδυνατισμένος και με αραιωμένα μαλλιά. Ο Φρέντι διέψευδε πάντα τις φήμες μέχρι τις 23/11/1991 όπου με ανακοίνωσή του στον Τύπο έκανε γνωστό ότι είναι φορέας του Aids. Σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά πεθαίνει.

Είναι από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες που όταν έφυγε από τη ζωή η μουσική και γενικά ο χώρος της τέχνης έχασε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της. Η καλλιτεχνική του τόλμη και οι μουσικές του εμπνεύσεις τον κατέστησαν σαν ένα μουσικό ίνδαλμα και όχι μόνο. Η ‘’κρυστάλλινη’’ φωνή του έχει αφήσει το στίγμα της στο πέρασμα των χρόνων, παντρεύοντας πολλές φορές το ροκ με την όπερα. Αληθινός, επαναστάτης, απελευθερωμένος από τα ταμπού και τις προκαταλήψεις τόλμησε σε μια εποχή που ο κόσμος ακόμα φοβόταν. Έσπασε το κατεστημένο σαν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Έδειξε έναν ξεχωριστό δρόμο με τα τραγούδια του, τη ζωή του, ακόμα και με τον θάνατό του, σε εποχές που περισσότερο σκότωνε η άγνοια παρά η νόσος του Aids.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]