Τι μπορεί να συνδέει τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, τον Γουίλιαμ Μπάροουζ και τα Χριστούγεννα; Ένα (animation) ταινιάκι μικρού μήκους με τίτλο: “The junky’s Christmas” είναι η απάντηση. Βασισμένο σε μια ιστορία από την… ταγγεριανή συλλογή Interzone (1989) του Μπάροουζ, στην παραγωγή της οποίας βρέθηκε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και στην σκηνοθεσία οι Ντόνκιν και ΜακΝτάνιελ.

Αφήνοντας στην άκρη την θεματική αλλά και το ύφος του φιλμ (τι σχόλιο άραγε θα μπορούσε να κάνει κανείς για τις γραφές του Μπάροουζ και την αισθητική του Κόπολα;) δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστείς με τον ρόλο – έκπληξη του «αγαθού παππού» – αφηγητή, τον οποίο και κρατά ο ίδιος ο Γουίλιαμ Μπάροουζ. Και όταν, αυτός, εξαφανίζεται από την ασπρόμαυρη οθόνη οι animation πλαστελίνες «ζωντανεύουν» το “The junky’s Christmas”.

Και δυο λόγια για την ιστορία:

Ένα Χριστουγεννιάτικο πρωινό, κάπου στην Νέα Υόρκη. Ο Ντάνι, ένα junky που μόλις βγήκε από την φυλακή, περιφέρεται άφραγκος στα σκοτεινά νεοϋορκέζικα σοκάκια προσπαθώντας, απελπισμένα και χωρίς αποτέλεσμα, να βρει λίγη πρέζα.

Μέσα από εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων ο Ντάνι θα καταλήξει σε ένα άθλιο και σκοτεινό διαμέρισμα παρέα με ένα μυστήριο τύπο τον οποίο, κάτω από ιδιόμορφες καταστάσεις, και βοηθά. Τούτη η… «χριστουγεννιάτικη πράξη», με την βοήθεια της μεταφυσικής και της λογοτεχνικής τρέλας του Μπάροουζ, θα κλείσει γλυκά την χριστουγεννιάτικη βραδιά για τον Ντάνι.

Το τέλος της ταινίας βρίσκει τον αφηγητή Μπάροουζ σε χριστουγεννιάτικο mood(!!!) να σερβίρει γαλοπούλα και να γελά παρέα με ένα τσούρμο άγνωστους (;) τύπους.

“The junky’s Christmas”, λοιπόν…

 

Σχόλια

X