Ήταν ο άνθρωπος που νίκησε το Απαρτχάιντ. Είναι ο άνθρωπος που εξακολουθεί να νικά το φόβο και μετά το θάνατό του. Πόσες φορές ανά τον κόσμο σκέφτηκαν τις δράσεις και τα λόγια του για να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά σε ένα όνειρο, σε μια επανάσταση, αλλά και σε μια απλή φαινομενικά καθημερινή αλλαγή, που για τη ζωή αυτού που την πετυχαίνει έχει όμως τεράστια σημασία;

Το μέγεθος της επιρροής του Νelson Mandela δεν είναι βέβαια μετρήσιμο. Οι μικρές αλλά σημαντικές καθημερινές αλλαγές που πετυχαίνει ο καθένας εμπνεόμενος από εκείνον δεν μπορούν να καταγραφούν. Τις ξέρουν μόνο όσοι τις πετυχαίνουν. Η επιρροή του είναι μετρήσιμη ίσως μόνο στη Τέχνη. Έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια και έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ταινίες που εξαπλώνουν ακόμη περισσότερο τον μύθο του.

(Για τα τραγούδια που αφιερώθηκαν στον Mandela, γράφουμε περισσότερα εδώ.)

Από την άλλη, μπορούν να «μετρηθούν» οι λόγοι που ο Nelson Mandela, εξακολουθεί να εμπνέει. Λόγοι που είναι τόσοι όσες και οι διάσημες φράσεις του που αντανακλούν τον πλούτο τη προσωπικότητας του και αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που έλεγε ο ίδιος κάποτε πως «ένα έξυπνο μυαλό με μια καλή καρδιά είναι πάντα ένας ανίκητος συνδυασμός». Ο Mandela ήταν ανίκητος, τα λόγια του παραμένουν ανίκητα και τα θυμόμαστε σαν σήμερα που γεννήθηκε.

 

Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων.

«Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Όταν ένας άνθρωπος έχει κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον του προ το λαό και την πατρίδα του, τότε μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Πάντα δείχνει αδύνατο μέχρι που το καταφέρνεις.

«Αν θες να συνάψεις ειρήνη με τον εχθρό σου πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Τότε γίνεται συνέταιρός σου».

Η φτώχεια όπως και η δουλεία και το απαρτχάιντ δεν οφείλονται στη φύση, αλλά στον άνθρωπο. Το να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, είναι πράξη δικαιοσύνης.

«Μέσα από αυτή την εμπειρία της απίστευτης ανθρώπινης καταστροφής που λέγεται απαρτχάιντ ας φτιάξουμε μια κοινωνία για την οποία όλη η ανθρωπότητα θα είναι υπερήφανη».

Το μίσος είναι σαν να πίνεις εσύ δηλητήριο, ελπίζοντας αυτό να σκοτώσει τους εχθρούς σου.

«Ένα έξυπνο μυαλό με μια καλή καρδιά είναι πάντα ένας ανίκητος συνδυασμός».

Θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά ο θρίαμβος εναντίον του.

«Ο ηγέτης είναι σαν το βοσκό. Μένει πίσω από το κοπάδι, αφήνοντας τα ικανότερα και πιο θαρραλέα μέλη να οδηγούν και όλους τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι καθοδηγούνται από πίσω».

Είμαι βαθιά αισιόδοξος. Αν αυτό προέρχεται από τη φύση ή την ανατροφή μου, δεν το ξέρω. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές, κατά τις οποίες η πίστη μου στην ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σημαντικά, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραδοθεί στην απελπισία. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ήττα και τον θάνατο.

«Αν μιλήσεις σε κάποιον σε γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του».

Σχόλια

X