Τακούνια, παγιέτες, φρου-φρου και φανταχτερά υφάσματα μπορεί να βρει κανείς στα είδη που δωρίζει ο κόσμος σε πρωτοβουλίες και φορείς υποστήριξης των προσφύγων. Και είναι λογικό.

Λογικό όταν η δωρεά ρούχων είναι η τέλεια αφορμή για κάποιους να ξεφορτωθούν ότι δεν χρησιμοποιούν από τις ντουλάπες μας. Φυσικά είναι καλή πράξη να μοιραζόμαστε αυτά που μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάποιον άλλον, όταν εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε. Το ζήτημα ωστόσο είναι πώς προσεγγίζουμε το όλο ζήτημα της δωρεάς. Ας πιάσουμε το ζήτημα από την αρχή.

Οι ντουλάπες μας περιέχουν ρούχα που δεν μας κάνουν, που δεν μας αρέσουν

Λογικό αν σκεφτεί κανείς την διαστρεβλωμένη νοοτροπία και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την δωρεά.

Ο τρόπος που αγοράζουμε ρούχα βρίσκεται στην αρχή του ζητήματος. Αγοράζουμε ρούχα βάσει μόδας, αγοράζουμε αρκετά και παρορμητικά. Αγοράζουμε επίσης βάσει της εικόνας που θα θέλαμε να είχαμε και όχι βάσει αυτού μας μας κολακεύει. Αποτέλεσμα να μαζεύονται κομμάτια στην ντουλάπα μας που μένουν στα αζήτητα.

Μαζί με αυτήν την νοοτροπία αγοράς, έχουμε και μία απαράβατη αρχή. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετάξουμε κάποιο ρούχο. Το αποφεύγουμε σε τέτοιο βαθμό που κρατάμε ακόμη και ρούχα τρυπημένα, λιωμένα ή σκισμένα. Άλλωστε, κάποιο μερεμέτι θα χρειαστεί να κάνουμε, να μην έχουμε τι να βάλουμε; Όσο για τα εκκεντρικά ρούχα, το μότο «η μόδα κάνει κύκλους» είναι το αγαπημένο μας. Υπομονή μπλουζάκι tie-dye…δεν περιμένεις τζάμπα 20 χρόνια.

 

Όσο αυτά μαζεύονται ωστόσο και ο χώρος της ντουλάπας αρχίζει να μειώνεται. Η πρόθεσή μας να τα χαρίσουμε αρχίζει να αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα.

Και τότε ΤΣΟΥΠ! Σκάει η προσφυγική κρίση. Κάποιοι βρίσκουν ευκαιρίες στις κρίσεις. Κι εμείς βρίσκουμε ευκαιρία να αδειάσουμε την ντουλάπα μας. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στο βιντεάκι που δημιούργησαν εθελοντές του καταυλισμού προσφύγων στον Καστικά Ιωαννίνων.

Αν θέλουμε η δωρεά μας να βοηθήσει ουσιαστικά, πρέπει να σκεφτόμαστε ποιος την αποδέχεται. Να ξεκινήσουμε από τον σκοπό της. Αποδέκτες της δωρεάς μας είναι άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν απρόσμενες συνθήκες στην ύπαιθρο. Από βροχή και κρύο τον χειμώνα, μέχρι θερμοκρασίες καύσωνα και παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Επίσης το ταξίδι τούς καταπονεί σωματικά. Ο ρουχισμός του πρέπει να κάνει την ζωή τους το δυνατόν ευκολότερη. Άλλωστε τα ρούχα δεν δωρίζονται σε ανθρώπους που είναι γυμνοί. Σίγουρα θα προτιμήσουν ένα λιωμένο μπλουζάκι και τα παλιά τους παπούτσια, από μια μπλούζα με τρύπες ή παντόφλες με φουντίτσες.

Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, την οποία οι δωρεές μας οφείλουν να σέβονται και να ενισχύουν. Αν είναι να δωρίζουμε είδη ακατάλληλα, καλύτερα να μην δωρίσουμε τίποτα. Κάθε τακούνι, φορεματάκι, γραβάτα, λιωμένη φόρμα ή ασεβής στάμπα είναι και μία προσβολή. Προσβολή στους ανθρώπους που περιμένουμε ότι θα τα φορέσουν ( είμαστε σοβαροί;), αλλά και στους εθελοντές που περιμένουμε να κάνουν την διαλογή των ρούχων μας, αντί να την κάνουμε εμείς. Ας διαλέγουμε με επίγνωση και αλληλεγγύη τα είδη που θα δωρίσουμε.

Στο τέλος, είμαστε αλληλέγγυοι στον προσφυγιά ή στυλίστες σε ριάλιτι;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]