goufyΠοιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Goofy, ο γκαφατζής και αξιαγάπητος ήρωας των κινουμένων σχεδίων του Walt Disney έχει την ηλικία του παππού μας ή μιας μακρινής θείας, που ποτέ δεν είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε. Σαν σήμερα πριν από 80 ολόκληρα χρόνια, το 1932 δηλαδή, ο Goofy έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στην ταινία “Mickey’s Revue”.

Γεννήθηκε στο στούντιο της Ντίσνεϊ από τον ταλαντούχο γραφίστα Αρτ Μπάμπιτ. Πρωτοβαφτίστηκε ως Dippy Dawg, δηλαδή τρελός σκύλος και από τότε άλλαξε χίλια μύρια ονόματα ώσπου το 1990 να αποκαλυφθεί και να καθιερωθεί παράλληλα ολόκληρο το όνομα του, Goofy Goof.

Αδέξιος, γκαφατζής, αθώος αλλά και με αρετές που δεν συναντάμε σε άλλους ήρωες της Disney όπως αυτές του ταλαντούχου αθλητή ή του υπεύθυνου πατέρα, o Goofy κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Σημείο κατατεθέν, πέρα από τη αδεξιότητα του και τις καταστροφές που προκαλεί, είναι το γέλιο του. Ευχάριστο και ενοχλητικό παράλληλα, σίγουρα όλοι λίγο πολύ έχουμε αποπειραθεί να το μιμηθούμε. Πολλές φορές ενοχλητικός για την παρέα του αλλά πάντα χαμογελαστός και με παιδική αθωότητα βρισκόταν στο κατάλληλο μέρος για να τους γλυτώσει από τους μπελάδες. Τις περισσότερες φορές βέβαια τα έκανε μαντάρα..!

O Γκούφυ, δεν ξεκίνησε σαν σταρ όπως ο πολύ πιστός του φίλος Μίκυ ή Ντόναλντ, αλλά σαν κομπάρσος. Στο ντεμπούτο του κατείχε ένα ολιγόλεπτο ρόλο του θαμώνα σε ένα κινηματογράφο. Η φασαρία που προκαλούσε με το γέλιο και τις γκάφες του, τον οδήγησε σύντομα εκτός αίθουσας! Τότε φορούσε γυαλιά και γενειάδα, τα οποία αφαιρέθηκαν και αποκάλυψαν το γλυκύτατο πρόσωπο του σκύλου που όλοι γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα!

Σταδιακά ο δευτερεύων ρόλος έγινε πρωταγωνιστικός και καθιερώθηκε σαν ενός εκ των τριών κολλητών. Αυτός, παρέα με τον Μίκυ και τον Ντόναλντ μας χάριζαν και μας χαρίζουν ακόμα άφθονο γέλιο. Ο ορθολογισμός του Μίκυ σε συνδυασμό με την γκρίνια του Ντόναλντ και τις γκάφες του Γκούφυ αποτελούσαν συνδυασμό που δεν μπορούσε να αποτύχει. Στην δεκαετία του ’40 μάλιστα η τριπλέτα μεταμορφώνεται σε ντουέτο καθώς ο Μίκυ κρίνεται αχρείαστος, όντας πολύ σοβαρός και ρεαλιστής. Έπειτα ο Goofy αποκτά τις ολο-δικές του ταινίες και μεταμορφώνεται σε σταρ ολκής!

Παραμένει στο κινηματογραφικό προσκήνιο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και από εκεί και έπειτα πρωταγωνιστεί σε μικρούς μονάχα ρόλους. Η τελευταία του ταινία προβάλλεται το 1995, πραγματοποιώντας ένα πολύ δυναμικό comeback. Σε όλους άλλωστε είχε λείψει το πηγαίο γέλιο, αλλά και η αισιοδοξία του που δεν φαινόταν να λυγίζει πουθενά.

Το ταλέντο του εξαπλώθηκε γρήγορα και στην μικρή οθόνη, αλλά και σε video-games, κουκλάκια, κόμικ ακόμα και στο πάρκο της Disney, όπου αποτελεί τον τρίτο πιο διάσημο χαρακτήρα με το δικό του κατάστημα ζαχαρωτών!

 

Χριστιάνα Βουκελάτου

Σχόλια

X