Ο σεισμός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον σεισμό των ναζί. Ή αλλιώς η ελπίδα, με τα όποια ερωτηματικά μπορεί να τη συνοδεύουν, απέναντι στον εφιάλτη…

Η παρθενική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, αποτελεί αλλαγή του πολιτικού σκηνικού κι επιβεβαίωση ότι το εκλογικό σώμα λειτουργεί διαφορετικά απ’ ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι μία ψήφος που ο κόσμος τη φοβάται λιγότερο. Αισθάνεται ότι τον επηρεάζει λιγότερο, άρα τη δοκιμάζει ευκολότερα. Αποτυπώνεται όμως η αληθινή τάση που υπάρχει. Κι αυτή δείχνει Αριστερά.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία και για δεύτερη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία η Αριστερά κερδίζει στις Ευρωεκλογές. Παρόμοιο επίτευγμα έχει να επιδείξει μόνο το ΚΚ Ιταλίας το 1984.

Παρά το σπάνιο γεγονός, ο αντίκτυπος ήταν διαφορετικός στα εδώ ΜΜΕ σε σχέση με τα έξω. Eνδεικτικά, ReutersEL PAIS και Guardian, έγραψαν για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εστίασαν στην μεγάλη πτώση των πάλαι ποτέ ισχυρών κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Στα δικά μας πάνελ κυριάρχησαν σκυταλοδρομίες συζητήσεων απαξίωσης της νίκης ΣΥΡΙΖΑ, με καταληκτικό συμπέρασμα ότι  τ’ αποτελέσματα της κάλπης δεν σηματοδοτούν ανατροπή ή νέες εκλογές.

Έτσι, πέρασε στα ψιλά η πτώση του ΠΑΣΟΚ που έφτασε το 29% σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας που έπεσε 7 ποσοστιαίες μονάδες, άρα και η αποδοκιμασία των πολιτικών τους.

Bέβαια και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ έβλεπες ανακούφιση. Οι μεν διότι με αυτό το 8% κέρδισαν τη μάχη επιβίωσης, οι δε γιατί δεν υπέστησαν την απόλυτη συντριβή.

nazi europe

Στον αντίποδα της ανόδου της Αριστεράς υπάρχει η άνοδος των ναζί. Αν το 9% της Χρυσής Αυγής προκαλεί εκ νέου ανησυχία, όπως κι η τρίτη θέση που πήρε, τότε μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στη Γαλλία είδαμε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν να κάνει επίδειξη δύναμης και να παίρνει την πρωτιά με ποσοστό που ξεπερνά το 25%. Ανάλογη επιτυχία σημείωσαν οι εθνικιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο (UKIP) που παίρνουν πάνω από 30%, ενώ νίκη πέτυχε και η ριζοσπαστική αντιμεταναστευτική Δεξιά και στη Δανία, με 23%.

Τη στιγμή που η Ευρώπη κάνει «in” τη σβάστικα, στην Ελλάδα πάμε κόντρα στο ρεύμα κι αυτό είναι τεράστιο, καθώς μιλάμε για το μόνο -σε αυτό το βαθμό- θετικό μαντάτο, που βγαίνει από τις Ευρωκάλπες, πιστεύει δεν πιστεύει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ο ναζισμός δεν έχει απλά ένα καλό κομμάτι στην πίτα, αλλά το κυρίαρχο. Η πολιτική των αποδιοπομπαίων τράγων και του μίσους γίνεται ξανά αρεστή. Γίνεται ξανά για πολλούς η λύση.

Ο σεισμός του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, απέναντι στον σεισμό των ναζί. Ή αλλιώς η ελπίδα, με τα όποια ερωτηματικά μπορεί να τη συνοδεύουν, απέναντι στον εφιάλτη…

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Από τα 9 του κυκλοφορεί με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει Verve, Μπαλάφα και Grunge. Διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής, της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς. Venceremos.

Σχετικά Άρθρα

X