Ισπανική μεταπολίτευση. Τέλος της δικτατορίας. 1975.

Η κοινωνική συμφιλίωση με τη σεξουαλική απελευθέρωση, την ελευθερία λόγου και τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών οδηγούν σε μία νέα, ηδονιστική θεώρηση της ζωής. Οι τέχνες αρχίζουν και εκφράζουν ανοιχτά τη νέα αίσθηση ελευθερίας, που είναι τόσο πολιτική όσο και ερωτική.

Ο σημαντικότερος εκφραστής του ‘Movida Madrileña’, του πολιτισμικού κινήματος στο οποίο αναφερόμαστε θεωρείται ο Pedro Almodóvar Caballero, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, γεννηθείς στις 25 Σεπτεμβρίου του 1949.

Ο Pedro Almodóvar έγινε διεθνώς γνωστός μέσα από την μαύρη κωμωδία/ δράμα «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» (‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’) την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε το 1988, κερδίζοντας έτσι υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας και 5 υποψηφιότητες στα Βραβεία Goya.

Έκτοτε, οι επόμενές του ταινίες (13 μέχρι στιγμής) κινούνται παρομοίως στο πλαίσιο του μελοδράματος, μέσα από το έντονα στυλιζαρισμένο πάθος, το συνδυασμό στοιχείων κωμωδίας και δράματος και την επανάληψη κάποιων βασικών θεματικών μοτίβων, όπως είναι η ομοφυλοφιλία, η χρήση ναρκωτικών, η σεξουαλική κακοποίηση, η πορνεία, η κατασκοπεία, η αιμομιξία, η ιεροσυλία κ.ά.

Όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, οι προσωπικές εμπειρίες και η σεξουαλικότητα του αφήνουν έντονα το αποτύπωμά τους στη γραφή του, και έτσι, λόγω της ομοφυλοφιλικής του φύσης, συχνά οι χαρακτήρες των ταινιών του είναι τρανς, ομοφυλόφιλοι, ισχυρές γυναίκες, δυναμικές μητρικές παρουσίες. Επίσης, λόγω των αναμνήσεών του από το Καθολικό σχολείο στο οποίο φοίτησε ως παιδί, οι ιστορίες του συχνά υπογραμμίζουν την υποκρισία και την ανηθικότητα της Εκκλησίας και των εκπροσώπων της, περιέχοντας μέχρι και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Αισθητικά, το προσωπικό στιλ του Pedro Almodóvar είναι πολύ ιδιαίτερο, με χαρακτηριστικές τις ασυνήθιστες γωνίες λήψης, τα διάσπαρτα στοιχεία ποπ και κιτς κουλτούρας και τα έντονα χρώματα, με κυρίαρχο το κόκκινο.

Πάθος, σεξ, θάνατος, γοητεία, πόθος, αμαρτία, λύση, καταστροφή. Ολα έχουν χρώμα κόκκινο.

Ο Pedro Almodóvar, που προτιμά να αυτοπαρουσιάζεται μόνο με το επώνυμό του στους τίτλους των ταινιών του (‘Un film de Almodóvar’) παρότι αυτοδίδακτος και παρότι αρχικά αγαπητός μόνο σε καλτ επίπεδο, κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό των κινηματογραφιστών διεθνώς και πλέον έχει στη συλλογή του δύο Οσκαρ, τέσσερα BAFTA, δύο Χρυσές Σφαίρες, εννέα Βραβεία Goya, έξι Βραβεία Ευρωπαικού Κινηματογράφου και τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Ο κινηματογράφος μπορεί να γεμίσει τα κενά της ζωής σου και της μοναξιάς σου»

Σχόλια

X