Συχνά, τα χρόνια που ακολουθούν μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση αποτελούν κριτήριο για το αν συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση των δομών της διοργανώτριας χώρας.

Το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης είναι χαρακτηριστικό ως success story και αυτών της Αθήνας, με τους χώρους να ρημάζουν και τον αθλητισμό να μαραζώνει το αντίθετο. Τι συνέβη, όμως, στη Νότιο Αφρική με τη διοργάνωση της κορυφαίας διοργάνωσης της FIFA;

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ του 2010 αποτέλεσαν το πρώτο χτύπημα. Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι Sunday Times του Γιοχάνεσμπουργκ προέβησαν σε συνταρακτικές αποκαλύψεις, που ενέπλεκαν την τοπική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SAFA), καθώς και τον διαβόητο fixer Γουίλσον Ράι Περουμάλ στα στημένα ματς. Τέσσερα φιλικά ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, στημένα, με την οργάνωση του Περουμάλ να απλώνει τα δίχτυα της βαθιά μέσα στη SAFA.

Υπήρχαν υποψίες για ένα πέμπτο ματς, ανάμεσα στη Νότιο Αφρική και τον Δανία, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο Στιβ Γκόνταρντ, στέλεχος της Ομοσπονδίας, άλλαξε το διαιτητή και προχώρησε σε καταγγελία στον Κρις Ίτον, ο οποίος ήταν επικεφαλής ασφαλείας στη FIFA. Παρά τις αποκαλύψεις και την έκδοση ενός φακέλου 500 σελίδων από τη FIFA για τα στημένα, ο Γκόνταρντ είναι ο μοναδικός που έχει χάσει τη δουλειά του στην Ομοσπονδία! Ακόμα και αυτοί που κατονομάστηκαν από την έρευνα της FIFA και τα τοπικά ρεπορτάζ, συνεχίζουν προκλητικά στις θέσεις τους.

Τι γίνεται όμως όσον αφορά τη βελτίωση του ποδοσφαίρου συνολικά, η οποία αναμενόταν μετά την διοργάνωση του Μουντιάλ και την κατασκευή των νέων γηπέδων; Όπως γράφει ο νοτιοαφρικανός δημοσιογράφος Luke Alfred στο βρετανικό περιοδικό Blizzard, οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν πέρασαν την κουλτούρα τους στο τοπικό ποδόσφαιρο ενώ η δυναμική της διοργάνωσης δεν άφησε το σημάδι της.

Τα στάδια χρησιμοποιούνται για κάθε λογής διοργανώσεις, από αγώνες ράγκμπι μέχρι χριστιανικές γιορτές. Το Πορτ Ελίζαμπεθ δεν έχει ομάδα στην πρώτη κατηγορία, ενώ αρκετές ομάδες του Κέιπ Τάουν έχουν γυρίσει την πλάτη στο φανταχτερό στάδιο της πόλης, για οικονομικούς λόγους. Στις μικρότερες πόλεις, τα γήπεδα ίσα-ίσα συντηρούνται και συγκεκριμένα στο Πορτ Ελίζαμπεθ οι τοπικές αρχές δαπανησαν πολύ χρήμα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το στάδιο για το φετινό Κόπα Άφρικα. Χρήματα, τα οποία προορίζονταν για κάλυψη βασικών αναγκών.

Από τη μία, λοιπόν, τα στημένα, από την άλλη η λάθος εκμετάλλευση των γηπέδων και της συνολικής δυναμικής του Μουντιάλ. Τα προβλήματα… αυξάνονται με τη διαπλοκή. Συνεχίζοντας, ο Άλφρεντ στέκεται στις δύο εχθρικές τάσεις που υπάρχουν. Από τη μία η Λίγκα, με πρόεδρο τον Ίρβιν Κόζα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των Κάιζερ Τσιφς και από την άλλη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με τον Ντάνι Τζόρνταν να κινεί τα νήματα, παρότι μετά το Μουντιάλ και τα σκάνδαλα των στημένων η φήμη του έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα.

Οι μαριονέτες του συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Η ιστορική έχθρα των δυο ανδρών θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο και φυσικά έχει αντίκτυπο σε όλο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου. Άπαντες αμφιβάλουν και για τις δύο τάσεις και η αρνητική προδιάθεση κάνει τον περισσότερο κόσμο να «ξενερώνει».

Τέλος, σημειώνεται και ένα σημαντικό πρόβλημα που αντικατοπτρίζεται στην τρέχουσα γενιά των Νοτιοαφρικανών ποδοσφαιριστών. Η κληρονομιά του άπαρντχαϊντ και των μεγάλων τραγωδιών δεν καλύφθηκε από τη λάμψη του Μουντιάλ. Οι παίκτες έχουν ένα αόριστο φόβο, ο οποίος δεν λύνεται με τους μάγους που καλούνται συχνά να δώσουν λύση στο επιθετικό πρόβλημα.

Λίγα πράγματα άλλαξαν από τη στιγμή που η διοργάνωση τελείωσε και το τσίρκο μάζεψε τα μπαγκάζια του, οδεύοντας για Βραζιλία. Ο Άλφρεντ, στο κείμενό του στο Blizzard τονίζει ότι μπορούν να δώσουν διαφορετική διάσταση στο ποδόσφαιρο της χώρας οι χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα και λατρεύουν το άθλημα. Δεδομένα, πάντως, αρκετές από τις τοπικές παθογένειες φαίνονται σοκαριστικά γνώριμες…

Αναδημοσίευση από το othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]