Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται άγαλμα του Μαρξ εντός θεσμικού πλαισίου στην Τουρκία.

Μπορεί το κίνημα στην Τουρκία να περνάει δύσκολες στιγμές, αυτό ωστόσο δεν πτοεί ριζοσπάστες φοιτητές του Σοσιαλιστικού Ομίλου Σκέψης στο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής (METU) που έκαναν στις 30 Απρίλη τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Καρλ Μαρξ αφιερωμένου στα 200 χρόνια από τη γέννησή του, με την παρουσία φοιτητών και εργατών.

“Η κακοτυχία της Τουρκίας μετατράπηκε σε τύχη για μας εδώ, γιατί για πρώτη φορά θα εκτεθεί άγαλμα του Καρλ Μαρξ εντός ενός θεσμικού πλαισίου”, είπε ο Ερέν Ορχάν, ένας από τους δημιουργούς του αγάλματος, στη διάρκεια της τελετής αποκαλυπτηρίων.

Μιλώντας για τη διαδικασία δημιουργίας του αγάλματος, ο Ορχάν είπε ότι πολλοί άνθρωποι συνεισέφεραν στο έργο, το οποίο αποτελεί τον καρπό συλλογικής δουλειάς εργατών και καλλιτεχνών.

Ο Ορχάν υπογράμμισε τη σημασία του μαρξισμού για την επιστήμη, την τέχνη και την πολιτική από το 19ο αιώνα ως σήμερα και τόνισε πως η σκέψη του Μαρξ και το εργατικό κίνημα ώθησαν τα πανεπιστήμια σε ακαδημαϊκή έρευνα σε αυτό το πεδίο. “Για το λόγο αυτό, ο Μαρξ είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία για το πανεπιστήμιο. Για να κλείσουμε, ο Ένγκελς είπε στον τάφο του Μαρξ: «Το όνομά του θα διαρκέσει στους αιώνες, το ίδιο και το έργο του».”

Από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Τουρκίας, το ΜETU στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, είναι γνωστό για τις αριστερές και σοσιαλιστικές του παραδόσεις, καθώς υπήρξε φυτώριο πολλών επαναστατών φοιτητών και ακαδημαϊκών για δεκαετίες.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X