Πυροσβέστες από τις τέσσερις γωνιές της Γαλλίας συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στους δρόμους του Παρισιού την Τρίτη προσπαθώντας να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα Μακρόν. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί να εξαθλιώσει περισσότερο τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών ενώ σκοπεύει να ανεβάσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Οι πυροσβέστες κατέβηκαν στους δρόμους και η καταστολή που τους επιφύλασσε η κυβέρνηση ήταν πρωτοφανής.

Κανείς δεν περίμενε ποτέ πως δύο σώματα ασφαλείας θα συγκρούονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι περίπου 10.000 πυροσβέστες απο εννιά συνδικάτα βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού την περασμένη Τρίτη. Αιτήματά τους ήταν η κυβέρνηση να σταματήσει να εξαθλιώνει της συνθήκες εργασίας τους και να μην αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση επιθυμεί την μείωση των μισθών και των επιδομάτων των πυροσβεστών ενώ σκοπεύει να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης απο τα 57 έτη στα 60.  Ζητούν επίσης απο την κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας έναντι βίαιων επιθέσεων τις οποίες δέχονται  καθώς προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους.

Πράγματι στην Γαλλία την τελευταία 5ετία έχουν καταγραφεί επιθέσεις εναντίον των πυροσβεστών εν ώρα εργασίας. Το 2018 το πυροσβεστικό σώμα  στην Γαλλία και στις υπερπόντιες κτήσεις της, η πυροσβεστική έχει δεχτεί 207 λεκτικές επιθέσεις, 153 ρίξεις αντικειμένων, 364 απλές επιθέσεις και 66 επιθέσεις με πυροβόλα όπλα. Στατιστικά καταγράφονται 69 περιστατικά βίας εναντίον πυροσβεστών το μήνα. Το οξύμωρο είναι πως σε αυτό το αίτημα η κυβέρνηση απάντησε με βία.

Η πρώτη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε την ώρα της συγκέντρωση στην Πλατεία του Έθνους όταν οι συγκεντρωμένοι περίμεναν τους εκπροσώπους των συνδικάτων τους να τελειώσουν την συνάντησή τους με τον γραμματέα του Κριστόφ Καστανέρ, σημερινό  Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Γύρω στις 3 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι γύρισαν άπραγοι απο την συνάντηση. Δεν είχε γίνει κανένα αίτημα τους δεκτό. Μέρος των συγκεντρωμένων αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του στους δρόμους του Παρισιού ενώ ένα κομμάτι της συγκέντρωσης αποχώρησε.

Η αστυνομία επιτέθηκε για δεύτερη φορά στους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας βίαιη καταστολή αυτή την φορά. Έγινε εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων και κροτίδων λάμψης, χρησιμοποιήθηκαν υδροφόρες  και τα γκλομπ χτυπούσαν με βίαια άκριτα. Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε κεφάλι και πόδια ενώ σε κίνδυνο τέθηκε και η υγεία εκατοντάδων παιδιών τα οποία βρέθηκαν εγκλωβισμένα στα σχολεία τους για πολλές ώρες μέσα σε μια αποπνιχτική ατμόσφαιρα απο τα δακρυγόνα.

Η καταστολή που επέστησαν οι πυροσβέστες καταδικάστηκε απο όλους ακόμα και απο βουλευτές. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναρωτιούνται αν έχει συμβεί αυτό ποτέ ξανά στην Ευρώπη πέρα απο αυτά τα δύο γεγονότα. Δημοσιογράφοι κυνηγήθηκαν απο αστυνομικούς ώστε να μην καλύψουν την επίθεση και για πολλές ώρες έπαιζαν το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού στα στενά γύρω απο την πλατεία που συνέβησαν τα γεγονότα.

Σε πολλούς οι συγκρούσεις θύμισαν τις συγκρούσεις των Κίτρινων γιλέκων πέρσι τέτοιο καιρό ενώ πολλά δημοσιεύματα καλούν τα συνδικάτα να ξεσηκωθούν ενάντια στην άγρια καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα τους.

*Από την Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια