Μόλις τρεις ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που συνεπάγεται τον «εξοβελισμό» της Αρχιτεκτονικής Σχολής από το ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων, τα σχέδια ακυρώνονται. Η ματαίωση του έργου συνέβη κυρίως επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τη συμφωνία, κατά την οποία το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα ορίζει ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διαβεβαίωσε ότι το ΕΜΠ και Αρχιτεκτονική Σχολή «παραμένουν στους χώρους τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας , ανακοίνωσε ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων θα παραμείνει στο ιστορικό κτήριο της Πατησίων, παρά τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για την παραχώρηση του κτιρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του ενός από τα πέντε «εμβληματικά» έργα, όπως χαρακτήρισε, στόχευε στην ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να δώσει νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου ματαιώνεται, καθώς η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τη συμφωνία που προβλέπει ότι το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα ορίζει ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.

Το 2008, έγινε μία πρώτη απόπειρα «εξοβελισμού» της Αρχιτεκτονικής Σχολής από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση. Ωστόσο, αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και για το γεγονός ότι το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτίρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.

Πληροφορίες του alfavita.gr επισημαίνουν ότι πριν την υποχώρηση της κυβέρνησης στην επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου, είχαν συνεδριάσει οι Κοσμήτορες όλων των σχολών του Πολυτεχνείου με τη παρουσία του Πρύτανη του ΕΜΠ, Ιωάννη Πασπαλιάρη. Σε ανακοίνωσή τους, η πρυτανεία και κοσμήτορες του ΕΜΠ δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή σχετικά με το σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του ΕΜΠ.

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το ΕΜΠ αιφνιδιάστηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, οι οποίες αφορούν σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για το σχέδιο αυτό που αφορά και σε χώρο του ΕΜΠ δεν υπήρξε, όπως είναι επιβεβλημένο, προηγούμενη ενημέρωση της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε και της διοίκησης του Ιδρύματος.

Επισημαίνουμε ότι στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΜΠ σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο και στεγάζεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Αυτονόητο είναι ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της περιοχής, το ΕΜΠ πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διαβεβαίωσε ότι το ΕΜΠ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων θα παραμείνουν στους χώρους τους. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «όπως είπα με σαφήνεια στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις μου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) αποτελούν μαζί έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν απολύτως. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένουν στους χώρους τους. Επιθυμούμε η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο κέντρο της Αθήνας, καθώς παράγει η ίδια υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Επενδύουμε στις συνέργειες, που μπορούν να αναπτύσσουν οι δύο φορείς. Το ΕΑΜ επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο για τη σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ».

Πηγή: thepressproject.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X