Μαζικές και βίαιες κινητοποιήσεις έχει προκαλέσει στην Τυνησία η αυτυρπόληση του 32χρονου φωτορεπόρτερ, Αμπντεραζάκ Ζεργκί. Ο 32χρονος φωτορεπόρτερ κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας μετά την αυτοπυρπόλησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή Κασερίν, μία από τις πιο φτωχές της χώρας.

«Για τους γιους της Κασερίν που δεν έχουν μέσα διαβίωσης, σήμερα, θα αρχίσω μια επανάσταση, θα αυτοπυρποληθώ», είχε δηλώσει ο δημοσιογράφος σε ένα βίντεοπου δημοσιοποίησε μέσω facebook πριν από την πράξη του. Παράλληλα, ο Ζεργκί είχε καταγγείλει πως κάθε φορά που οι άνεργοι στην πόλη του ετοιμάζονται να διαδηλώσουν, διαπράττονται επιθέσεις εξτρεμιστών για να φιμωθεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

Το εθνικό Συνδικάτο Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT) ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ο Ζεργκί με την πράξη του είχε σκοπό να διαμαρτυρηθεί «για τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, έναν κλειστό ορίζοντα και την έλλειψη ελπίδας» στην περιοχή αυτή.

Η τραγωδία προκάλεσε την οργή των κατοίκων της υποβαθμισμένης αυτής πόλης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με δεκάδες από αυτούς να βάζουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και να αποκλείουν τον κύριο δρόμο της πόλης και την αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP.

Την Τρίτη νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στην Κασερίν αμέσως μετά την κηδεία του 32χρονου φωτορεπόρτερ.

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές και συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκαν μπροστά από την έδρα του κυβερνείου της Κασερίν όπου αναπτύχθηκε ένας σημαντικός μηχανισμός ασφαλείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Κασερίν είναι μία από τις πρώτες πόλεις όπου είχαν ξεσπάσει στα τέλη του 2010 διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. Η αστυνομία είχε σκοτώσει τότε διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν μετά την αυτοπυρπόληση, τον Δεκέμβριο του 2010, ενός νεαρού πλανόδιου μικροπωλητή στο Σίντι Μπουζίντ  ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη φτώχεια και τους αστυνομικούς εξευτελισμούς, διαδόθηκαν σε όλη τη χώρα και οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος  Μπεν Άλι τον Ιανουάριο του 2011.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημοκρατική μετάβαση και την πρόσφατη επιστροφή στην οικονομική μεγέθυνση έπειτα από χρόνια στασιμότητας, οι τυνησιακές αρχές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προσδοκίες των Τυνήσιων.
Ο πληθωρισμός και η ανεργία τροφοδοτούν τις κοινωνικές ταραχές, όπως αυτέςς που είχαν ξεσπάσει τον περασμένο Ιανουάριο με συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Πηγή: tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια