Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ “έλυσε” τη συμφωνία για άσυλο. Ο Ασάνζ μεταφέρεται από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο

Όπως μεταδίδει το ρωστικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ που είχε βρει καταφύγιο τα τελευταία έξι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, συνελήφθη μετά την απόφαση του προέδρου του Εκουαδόρ Μορένο να αποσύρει τη συμφωνία για άσυλο.

Η σχέση του Ασάζ με τους υπαλλήλους του Εκουαδόρ διαταράχθηκε με την άνοδο του Μορένο στην εξουσία το 2017. Η σύνδεση του με το διαδίκτυο διεκόπη τον Μάρτιο του περασμένου έτους, με τους υπαλλήλους να ισχυρίζονται ότι ήταν μία κίνηση για να σταματήσουν τον Ασάνζ να παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη, ο αρχισυντάκτης του Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον, δήλωνε ότι το WikiLeaks ανακάλυψε μία εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και πως δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μίας πιθανής “έξωσης” του Ασάνζ από την πρεσβεία ανά πάσα στιγμή.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή. Από την πλευρά του ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο Ασάνζ είχε τραβήξει τη διεθνή προσοχή το 2010 όταν τα WikiLeaks είχαν κυκλοφορήσει απόρρητο αμερικανικό στρατιωτικό υλικό για αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι το οποίο είχε ανοίξει πυρ εναντίον πολλών ανθρώπων, σκοτώνοντας 12, συμπεριλαμβανομένων δύο υπαλλήλων του Reuters και τραυματίζοντας δύο παιδιά.

Το βίντεο από τη σύλληψη του Ασάνζ

 

Η δικηγόρος του Ασάνζ, Τζεν Ρόμπινσον υποστηρίζει πάντως ότι η σύλληψή του έχει να κάνει με σχετική απαίτηση από τις Η.Π.Α.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια