Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι χωρίς αξιοπρέπεια, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που σηκώνουν στις πλάτες τους την αξιοπρέπεια πολλών ανθρώπων

Τα λόγια αυτά θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί για τον Φιντέλ Κάστρο. Τα λόγια αυτά γράφτηκαν από τον Κουβανό συγγραφέα Χοσέ Μαρτί που έζησε έναν αιώνα νωρίτερα του Κάστρο. Ήταν και αυτός αγωνιστής και πάλεψε για τη δική του ελεύθερη Κούβα σε πολύ αντίξοεες συνθήκες.

Τα λόγια αυτά, εμπνευσμένα από την πραγματικότητα που ζούσε ο Μαρτί, αποδείχτηκαν διαχρονικά. Πήραν ξανά σάρκα και οστά όταν ο Φιντέλ Κάστρο, με μια χούφτα συντρόφους του επιτέθηκαν στις 26 Ιουλίου του 1953 στους στρατώνες της Μονκάδα, στο Σαντιάγκο της Κούβας. Ήταν η αρχή του τέλους για τον  διεφθαρμένο δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Για την επανάσταση απέναντι σε παντοδύναμα θηρία Ο Φιντέλ Κάστρο είχε πει: «Άρχισα την επανάσταση με 82 άτομα. Θα το ξανάκανα, ακόμη και με 10 ή 15 και με ακλόνητη πίστη. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης».

Η δική του νίκη, που αφορούσε μια ολόκληρη χώρα και τα έβαζε με το φαινομενικά άτρωτο σύστημα, αποτέλεσε οδηγό όχι μόνο για τις επαναστάσεις που ακολούθησαν, αλλά αποτελεί και οδηγό γι’ αυτές που δεν γεννήθηκαν ακόμη, αλλά και για την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το όνομα του Φιντέλ Κάστρο θα μείνει ανεξίτηλο στους αιώνες και θα το επικαλούμαστε συχνά για να θυμόμαστε και να θυμίζουμε ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.

Στον παρόν φάκελο θυμόμαστε τον Φιντέλ Κάστρο μέσα από:

Λόγια που έμειναν στην ιστορία

Πέντε βιβλία που μας προτείνουν οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Φωτογραφίες  από σημαντικά γεγονότα και συναντήσεις

Τα λόγια του για τον Τσε Γκεβάρα και τον άνθρωπο

Τις απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του

Τα σκίτσα του Carlos Latuff

Το αντίο του Όλιβερ Στόουν

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]