Ένα 15χρονο αγόρι που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι ήρθε να προστεθεί στους τρεις νεκρούς της Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας, με τους 830 και πλέον τραυματίες των συγκρούσεων στο πλαίσιο της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής». Το αγόρι, που τραυματίστηκε θανάσιμα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής, είναι ο 45ος νεκρός της ασύμμετρης βίας με την οποία το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Συνολικά οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.600, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνή αντίδραση και επικριτικά σχόλια από τον ΟΗΕ, που μιλά για «υπερβολική χρήση βίας» κατά των διαδηλωτών.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων εκατοντάδες Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να περάσουν τον φράκτη που ορίζει τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, επιχείρηση στην οποία οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν ανοίγοντας πυρ με πραγματικά πυρά, ενώ έκαναν και ευρεία χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 833, εκ των οποίων οι 174 από σφαίρες.

Σοβαρά επεισόδια με έναν τραυματία έγιναν και στη Χεβρώνα, όπου Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στη συνέχεια, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έκανε επιδρομή εναντίον θέσεων της Χαμάς στη Γάζα, καταστρέφοντας πλοιάρια, που σύμφωνα με το Τελ-Αβίβ, θα χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό της οργάνωσης.

Το επιχείρημα του ισραηλινού στρατού ήταν ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις στον φράκτη κρύβεται η Χαμάς, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα γυναικόπαιδα και απλούς πολίτες.

Εκπρόσωπος της Χαμάς απάντησε ότι «τα εγκλήματα εναντίον των διαδηλωτών το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τον αγώνα για να δοθεί τέλος στην πολιορκία» της Γάζας.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

 

Διάβασε ακόμη:

O μικρός Abdel από την Παλαιστίνη έχασε το πόδι του, αλλά δεν χάνει τ’ όνειρο

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X