Ένα φεστιβάλ αλλιώτικο από τ’ άλλα θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου οι δρόμοι κρύβουν μια γαλλική φινέτσα.

Το «Μικρό Παρίσι» που βρίσκεται -χάρη στους δρόμους με τα γαλλικά ονόματα, αλλά και τον πολιτιστικό τους πλούτο- κάτω από την Ομόνοια και στις πλατείες Βάθη, Καραϊσκάκη, Αγίου Παύλου, θα γεμίσει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις, ακροβατικά, εικαστικές εκθέσεις.

Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο (ΑΚΔ) διοργανώνει το φεστιβάλ « Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» και μετατρέπει για μία εβδομάδα το κέντρο της Αθήνας σε ένα μικρό Παρίσι, όπου ανταμώνουν καλλιτέχνες για να ζωντανέψουν πολιτιστικά την περιθωριοποιημένη περιοχή κοντά στην Ομόνοια και την πλατεία Βάθη. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ και γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί γύρω από τους δρόμους που έχουν γαλλικά ονόματα.

??????????????????????

Πάνω από 300 καλλιτέχνες και διανοούμενοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα πραγματοποιήσουν σε 30 σημεία (δρόμους, πλατείες, θέατρα, μουσεία, πινακοθήκες, μουσικά καφενεία, και άλλους εναλλακτικούς χώρους) του « Μικρού Παρισιού»  της Αθήνας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις, συζητήσεις ξεναγήσεις και street happenings με στόχο την πολιτιστική παρέμβαση και  αναβάθμιση της περιοχής.

«Κεντρική ιδέα αυτού του φεστιβάλ ήταν να αναδείξουμε τη σχέση της συγκεκριμένης περιοχής με το Παρίσι, τον Καμύ αλλά και να δείξουμε τι σημαίνει πολιτιστική παρέμβαση σε μια “πληγωμένη” πόλη» ανέφερε ο εμπνευστής και συντονιστής του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου και του φεστιβάλ, μουσικός Μάριος Στρόφαλης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου.

 mikroparisi2

Συνέχισε λέγοντας ότι «ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μας να δημιουργήσουμε μια τεχνόπολη στο αστικό τοπίο και να ανακαλύψουμε όλους τους κρυμμένους θησαυρούς της κι έτσι να μετατρέψουμε μια υποβαθμισμένη περιοχή σε ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης και ένα σημείο αναφοράς για τον καλλιτεχνικό κόσμο».

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 9 Οκτώβρη στην πλατεία Βάθη και οι υπόλοιπες θεατρικές, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στα θέατρα Αλμα, Δήλος, Αρχή, Αγγέλων Βήμα, στον Ακροβάτη, στο Εθνικό Ωδείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Φίνος Φιλμ, στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών αλλά και στον πεζόδρομο της Μαιζώνος, στην πλατεία Βάθη και Αγίου Παύλου. Αναφερόμενος στον περιθωριοποιημένο πεζόδρομο Μαιζώνος, ο Μάριος Στρόφαλης είπε χαρακτηριστικά «να χτίσουμε μια Μονμάρτη και από δρόμος των ναρκωτικών να γίνει ένας δρόμος γεμάτος μουσική, πλανόδιους ζωγράφους, ακροβάτες».

AFISSA A3_NEW.indd

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αναβάθμισης της περιοχής του κέντρου, ο δήμος Αθηναίων στηρίζει το φεστιβάλ και δίνει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση. Η αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά τόνισε ότι «ο πολιτισμός αποτελεί την κυριότερη κοινωνική παρέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τέτοιες περιοχές για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Βέβαια η διοργάνωση του φεστιβάλ γίνεται εξολοκλήρου από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, θέλοντας να αποδείξει ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να δημιουργήσει πολιτιστικά γεγονότα και να πάρει πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης. Στόχος των διοργανωτών είναι η συγκεκριμένη περιοχή να αποτελέσει το επίκεντρο διήμερων εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται ανά δίμηνο, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανό το «Μικρό Παρίσι» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

* Θα μπορείτε σύντομα να βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο site του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Μελίνα Βελιμέζη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Σχετικά Άρθρα

X