Τρέλα, επικινδυνότητα, βιολογικοποίηση του ψυχικού πόνου, σχιζοφρένεια, ιδρυματική ψυχιατρική, υστερία ή μήπως δραματική διαταραχή της προσωπικότητας; ακουστικές ψευδαισθήσεις, κοινωνική κατασκευή της ψυχικής ασθένειας, σεροτονίνη, παράνοια, διαφορική διάγνωση, συστήματα αποκλεισμού, άσυλο, καθήλωση, μύθοι, Λέρος, ψυχοπαθολογία, συμπτωματολογία, παραισθήσεις, διαγνωστικές κατηγορίες, ψυχωτικός λόγος…

Η κοινωνία που ζούμε είναι μια κοινωνία που χτίζει συνεχώς τείχη. Για να διαμορφώσει αυτούς που βρίσκονται μέσα. Για να τους προστατέψει από αυτούς που η ίδια τοποθετεί εκτός. Τους επικίνδυνους, τους τρελούς, τους ανώμαλους.

Αυτούς που μπορούν να τα γκρεμίσουν. Αυτά τα τείχη χτίζονται πάνω σε κατασκευασμένες συνειδήσεις, σε ζωές καθόλα ορατές. Σε συμπεριφορές που ελέγχονται και ταξινομούνται. Η κοινωνία τρέφεται από το διαχωρισμό και τον αποκλεισμό.

Συμπεριφορές που δεν είναι ωφέλιμες ή παραγωγικές, συμπεριφορές μη οικείες, συμπεριφορές που ξενίζουν, όλες τους ψυχιατρικοποιούνται. Γίνονται πλέον ασθενικές. Την επαναφορά σε μια κατάσταση κοινωνικά υγιή αναλαμβάνει η ψυχιατρική και ο κάθε είδους ψυχο-κλάδος ενισχύοντας το παιχνίδι της επιβολής, την καταστολή προς κάθε κατεύθυνση. Καραδοκώντας μέσα σε κάθε οικογένεια, στο σχολείο, στις φυλακές, στους δρόμους των μητροπόλεων μας πλασάρει το δίπολο της υγείας-ασθένειας, μας κατηγοριοποιεί προκειμένου να μας εντάξει μέσα σε μία αποστειρωμένη κανονικότητα.

*Το βιβλίο της Ομάδας Αυτομόρφωσης για την Αντιψυχιατρική βρίσκεται ολόκληρο στην Ελευθεριακή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια