Μια ίσως μοναδική στον κόσμο βιβλιοθήκη έχει ανοίξει στην περιοχή Çankaya στην Άγκυρα της Τουρκίας.

Οι εργάτες του δήμου ξόδεψαν πολλούς μήνες συγκεντρώνοντας διάφορα βιβλία που έβρισκαν πεταμένα σε δρόμους ή κάδους απορριμάτων, στην αρχή για προσωπική ανάγνωση. Όμως, η κίνηση σιγά σιγά άρχισε να οργανώνεται με τη συμμετοχή κατοίκων, οι οποίοι δώρισαν βιβλία προορισμένα… για τα σκουπίδια.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος του δήμου αποφάσισαν με βάση αυτά τα βιβλία να στήσουν μια βιβλιοθήκη ανοιχτή για το κοινό.

“Από τη μια υπήρχαν εκείνοι που άφηναν τα βιβλία στους δρόμους κι από την άλλη υπήρχαν εκείνοι που έψαχναν για αυτά τα βιβλία”, δηλώνουν μερικοί από τους υπαλλήλους που εμπνεύστηκαν την ιδέα. “Κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε αυτή τη διαφορετική και μοναδική βιβλιοθήκη”.

Σήμερα, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 6.000 βιβλία που έχουν να κάνουν με τη λογοτεχνία,την  επιστημονική φαντασία και έρευνα και με τα παιδικά βιβλία. Υπάρχουν, επίσης, βιβλία και σε άλλες γλώσσες πέρα από τα Τούρκικα, που μπορούν να τα διαβάσουν οι ξένοι επισκέπτες.

Ένα πρώην εργοστάσιο τούβλων στεγάζει αυτή την πρωτότυπη βιβλιοθήκη, από την οποία το κοινό μπορεί να δανειστεί για αρκετό διάστημα όποιο από τα βιβλία επιθυμεί. Στις σημαντικές κινήσεις της βιβλιοθήκης ανήκει και η συνεργασία με σχολεία, με άλλους οργανισμούς ή ακόμα και με φυλακές στους οποίους δανείζει και πάλι πολλά από τα βιβλία που έχει συγκεντρώσει.

Το είδαμε πρώτα εδώ.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X