Έφυγε χθες από τη ζωή ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ιστορικός Οσβάλντο Μπάγερ, ένας από τους γνωστότερους διανοούμενους της Αργεντινής. Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν ως «αναρχικός και ειρηνιστής ως τα άκρα». Το συνδικάτο τύπου του Μπουένος Άιρες εξέφρασε τα συλλυπητήρια για το θάνατο του «επίτιμου γενικού γραμματέα του» ως εξής:

«Ένα πραγματικός δημοσιογράφος του λαού που μας έδωσε την ευθύνη και τη δέσμευση να κρατήσουμε ζωντανή την τεράστια κληρονομιά του. Ως τη νίκη, σύντροφε. Πάντα».

Ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστών Εργατών δήλωσε πως ο Μπάγερ υπήρξε ένας ιστορικός με «κάποιες από τις πιο ένδοξες σελίδες αφιερωμένες στο εργατικό κίνημα».

Γεννήθηκε το 1927 στο Σάντα Φε της Αργεντινής και τη δεκαετία του ’50 σπούδασε στη Γερμανία ιστορία. Αργότερα διηύθυνε στην Αργεντινή τις εφημερίδες «Εσκέλ» και «Τσίσπα». Εκδιώχθηκε από την Παταγονία, λόγω της αντιπαράθεσής του προς τους γαιοκτήμονες. Τα βιώματά του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για το διασημότερο τετράτομο έργο του «Οι εκδικητές της τραγικής Παταγονίας». Το έργο αφηγείται την αιματηρή καταστολή στις αρχές του αιώνα μιας απεργία στην Παταγονία από το στρατό, με εκατοντάδες νεκρούς. Το βιβλίο απαγορεύτηκε από την Ισαβέλα Περόν και ο ίδιος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γερμανία, ως την πτώση της χούντας το 1983. Όταν το 2003 έγινε επίτιμος διδάκτορας πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, θυμήθηκε ένα επεισόδιο πριν την εξορία του, όταν αξιωματικός του είχε πει: “Δε θα περπατήσεις ποτέ ξανά στο χώμα της πατρίδας σου. Και σήμερα, όχι μόνο περπατώ στο χώμα της πατρίδας μου, αλλά μου δίνουν και βραβείο”.

Συνέχισε να δραστηριοποιείται συγγραφικά και κοινωνικά στη χώρα του, τόσο με τα βιβλία του, όσο και με συμμετοχή του σε διαδηλώσεις. Ανάμεσα στα βιβλία του περιλαμβάνονται οι βιογραφία του Ιταλού αναρχικούς Σεβερίντο ντι Τζιοβάνι, «Οι αναρχικοί απαλλοτριωτές» “Εξορία” (μαζί με τον ποιητή Χουάν Χέλμαν, 1984), “Το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή” (1990), καθώς και το μυθιστόρημα “Ράινερ και Μινού” (2001).

Πηγή: Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X