Άφησε χθες (17/08) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 χρονών, στην Κωνσταντινούπολη, ο Μιχρί Μπελί, Τούρκος μαρξιστής πολιτικός και διαννοούμενος που είχε και το προσωνύμιο «Καπετάν Κεμάλ».

Γεννήθηκε στην Συληβρία της Ανατολικής Θράκης το 1915. Υπήρξε εθνικιστής και αντίπαλος των Ελλήνων ωστόσο σε μία αποστολή για τη σύσφιγξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων μεταξύ Ατατούρκ και Βενιζέλου, που ήταν μέλος και ο Μπελί, άλλαξε απόψεις. Μάλιστα αγωνίστηκε στο πλάι του Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Ελληνικού εμφυλίου.

Πολεμούσε από το 1947  μέχρι το 1949 και παράλληλα διηύθυνε την κομμουνιστική εφημερίδα «Αγώνας» στην τουρκική γλώσσα.
Μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, αυτοεξορίστηκε και πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε στην πατρίδα του ελεύθερος.

Είναι ενδιαφέρουσα η περίπτωση του Τούρκου αγωνιστή που είχε συστρατευθεί και στο αμερικανικό κομμουνιστικό κόμμα μετά το 1932, κατά την περίοδο που σπούδαζε εκεί. Στάθηκε πλάι στους αγώνες των μαύρων της Αμερικής, ενάντια στον ρατσισμό.

Τέλος υπήρξε με την συμμετοχή του, φωτεινό υπόδειγμα διεθνισμού, όταν αγωνίστηκε μαζί με τους Έλληνες αντάρτες κατά την διάρκεια του Εμφυλίου, στην μάχη κόντρα στον φασισμό.

 Α.Γ.

(18/8/2011)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X