Ήταν ωραίο το Σούνιο τη μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού πάλι με την άνοιξη. Λιγοστά πράσινα φύλλα γύρω στις σκουριασμένες πέτρες το κόκκινο χρώμα κι ασπάλαθοι δείχνοντας έτοιμα τα μεγάλα τους βελόνια και τους κίτρινους ανθούς. Απόμακρα οι αρχαίες κολόνες, χορδές μιας άρπας αντηχούν ακόμη...
(Γιώργος Σεφέρης, «Επί Ασπαλάθων…»)

Ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας με υπέροχο καιρό, ο οποίος μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε όμορφους περιπάτους, ακόμη και μπάνια στη θάλασσα. Έτσι κι εγώ, μία ηλιόλουστη μέρα του Οκτωβρίου, αποφάσισα να επισκεφθώ τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Στη βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη θάλασσα, στη νοτιοανατολική άκρη της Αττικής, οι Αθηναίοι έχτισαν τα ιερά των δύο σημαντικών θεών τους: του Ποσειδώνα και της Αθηνάς. Στην κορυφή του βράχου που υψώνεται 60μ. πάνω από τη θάλασσα και περιβάλλεται από ισχυρά τείχη, χτίστηκε ο ναός του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας – η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. – και λίγο χαμηλότερα οι δύο ναοί της Αθηνάς Σουνιάδος.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα βλέποντας τον ναό, ήταν το πόσο πανέξυπνοι ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες ως προς την εύρεση της τοποθεσίας των ναών που έκτιζαν. Μάλιστα, το 412 π.Χ., κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, οι Αθηναίοι ενίσχυσαν το φρούριο, το οποίο κατείχε στρατηγική θέση, αφού ήλεγχε την είσοδο του Σαρωνικού και του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου και προστάτευε όλη τη νότια Αθήνα.

Κοιτάζοντας τους κίονες δωρικού ρυθμού, θαύμασα την απέριττη λιτότητα του ναού, μαγεύτηκα από την υπέροχη θέα και χάρηκα βλέποντας τους τουρίστες, αλλά και τους Έλληνες, να έχουν εντυπωσιαστεί από την τοποθεσία του ναού τραβώντας φωτογραφίες. Πώς να μην βγάλεις φωτογραφίες σε ένα τέτοιο μέρος;;; Αυτό έκανα κι εγώ!

Στο ωραιότερο ίσως σημείο της Αττικής, εκεί απ’ όπου ο Αιγαίας έπεσε στη θάλασσα και έτσι ονομάστηκε το πέλαγος Αιγαίο – ο ήλιος σου φτιάχνει τη διάθεση, η θάλασσα σε γαληνεύει, το ελαφρύ αεράκι σε δροσίζει και η ιστορία μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Το μικρό δέντρο που βρίσκεται κοντά στο ναό, δίνει την ελπίδα στις πέτρες να χαμογελούν και να μην παραμένουν «αγέλαστες»…

Κλέαρχος Παπαγεωργίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

3pointmagazine.gr

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα

X