lalaΠαλεύω με τα στερεότυπα συνέχεια. Ψάχνω να τα ανακαλύψω, να τα ξεμπροστιάσω, να τα καταρρίψω. Συγκρούομαι με τους ανθρώπους που τα φέρουν με μέσα νοητικά και διαλεκτικά. Ωστόσο ο εχθρός αυτός βρίσκεται βαθιά μέσα μου. Δεν ξέρω αν είμαι μόνος σε αυτό, αλλά, όπως συνήθως, όταν νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας στην ανθρώπινη φύση μας, σχεδόν πάντα είναι στη φύση μας να νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι σε κάποιες εκφάνσεις της.

Τα στερεότυπα με χτυπούν στο βαθύτερο μέρος της ψυχής μου, εκεί που κρύβεται το τι θεωρώ όμορφο, τι θα με εξιτάρει, ποια γυναίκα είναι θεά και ποιά όχι, τι θα με ερεθίσει και τι θα με τελειώσει, τί θα απορριφθεί, τι θα επιδιωχθεί.

Το θέμα είναι ότι υπάρχει συναίσθηση πως η κρίση γίνεται βάσει στερεοτύπων. Η προσωπική μας αισθητική άλλωστε επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτισμικό μας περιβάλλον. Μάλλον είμαστε αιχμάλωτοι των παθών μας, όπως πολλοί έχουν, πιο γλαφυρά απ’ ότι εδώ παραδεχθεί.

Θέλω να ελπίζω όμως πως δεν είναι κενή αυτή η επιλογή, πως έχει μία βάση…και ίσως αυτή τελικά δεν βρίσκεται απόλυτη σε ένα ιδανικό μοντέλο ομορφιάς, αλλά λειτουργικά, μέσα μας, σε αυτό που μας συγκινεί.

Εικόνα: Yuriy Kovalenko – http://www.photodom.com/member/kovalenko

Αλέξανδρος Βάκουλας

(27/1/2012)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Αλέξανδρος Βάκουλας

Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Ε.Κ.Π.Α. Κάνει το μεταπτυχιακό του στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας, με εστίαση στο πεδίο «Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία». Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και κοινωνίας, τη σχέση τεχνολογίας και φύλου και την εφαρμοσμένη ηθική. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Σχετικά Άρθρα

X