Η κακοκαιρία βρίσκει τους πρόσφυγες σε σκηνές και λάσπες. Την προηγούμενη εβδομάδα μια γυναίκα και το εγγονάκι της βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από έκρηξη μπουκάλας αερίου στη σκηνή τους στον καταυλισμό της Μόριας. Τα κρύα και βροχερά βράδια πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ζεσταθούν…

Και στη Χίο, οι πρόσφυγες ερχόνται αντιμέτωποι με τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται πίσω από τους φράχτες της, λένε οι Αλληλέγγυοι της Χίου και καλούν τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν δράση και να συμβάλουν στην προστασία των προσφύγων και μεταναστών που «φιλοξενούνται» εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες στον καταυλισμό της Σούδας με ανακοίνωσή τους.

«Ας τολμήσουμε, αλλιώς μαζί με τους πρόσφυγες θα βουλιάξει στη λάσπη και το τελευταίο ίχνος ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας που μας έχει απομείνει», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

«Δεν είναι δυνατόν ανθρώπινες ζωές να πνίγονται στα λασπόνερα και άντρες, γυναίκες και παιδιά να κοιμούνται μουλιασμένοι σε διάτρητα καλοκαιρινά αντίσκηνα.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται πίσω από τους φράχτες της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος, η Περιφέρεια, ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας δικαιούται να κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ξέρει, δεν γνωρίζει τι συμβαίνει αυτές τις ώρες πάνω στο νησί. Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται «αναρμοδιότητα» ή άγνοια, κανείς δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του.

Άδεια κτίρια υπάρχουν, στεγασμένοι χώροι υπάρχουν, κλειστοί αθλητικοί χώροι υπάρχουν, όπως υπάρχουν και χώροι που ανήκουν στην εκκλησία και σε συλλόγους. Ας τολμήσουμε να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις και τις καρδιές μας. Καλύτερο «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση, από την εικόνα ενός νησιού που βοηθάει τους βασανισμένους στην πιο δύσκολη ώρα, δεν υπάρχει».

Η ανακοίνωση και η φωτογραφία από astraparis.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X