Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας (ΟΜ.Ε.Β.Ε.) για την επιβολή ΦΠΑ 23% στον κλάδο του Βιβλίου. Η ΟΜ.Ε.Β.Ε. συμμετέχει στη σημερινή γενική απεργία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με βάση την ΠΟΛ 1244/2015 της ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ –Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α΄ «ΦΠΑ» που υπογράφει ο Αν. Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Ι. Μπάκας, γίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο γνωστό, πως η Παραγωγή Βιβλίου στην Ελλάδα και επίσημα λαμβάνει τέλος.

Τι ακριβώς προέκυψε και η παραγωγή βιβλίου δεν προσαρμόσθηκε με τον χαμηλό συντελεστή 6% ΦΠΑ; Γιατί δεν ακολουθήθηκε ο τρόπος εφαρμογής του προηγούμενου Νόμου 3899/2010 άρθρο 4 παράγρ.1 και δεν εφαρμόστηκαν αυτή την φορά οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/112/ΕΚ και στις εργασίες φασόν για την παραγωγή του Βιβλίου;

Αντ’ αυτών η Κυβέρνηση απάντησε:

Η επιβολή του 23% ΦΠΑ σε όλα τα προ της εκτύπωσης του βιβλίου στάδια, καθώς και στην τμηματική ανάθεση (φασόν) παραγωγής του:

1. διευκολύνει οικονομικά τις μονοπωλιακές μονάδες, τους Ομίλους και τα συγκροτήματα που δευτερευόντως εκδίδουν και βιβλία. Μόνο αυτές οι επιχειρήσεις  έχουν την δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής που υπάγεται σε συντελεστή 6% διαμορφώνοντας τιμολογιακές πολιτικές κατά το δοκούν, κλείνοντας οριστικά την μικρή εκτυπωτική και βιβλιοδετική μονάδα.

2. επιβαρύνει την λιανική αξία του βιβλίου που ήδη είναι δυσβάστακτη για τα χαμηλά εισοδήματα του λαού.

3. ο μεγάλος συντελεστής ΦΠΑ δημιουργεί και διευρύνει τα ήδη υψηλά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν πιστωτικά υπόλοιπα των εκδοτών στο κράτος.

4. η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου -παραγωγικές και εμπορικές- οδηγώντας στο κλείσιμό τους, με την ταυτόχρονη απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Εμείς που έχουμε κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα την έκδοση βιβλίων καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό αυτήν την πολιτική που χτυπάει την Μόρφωση, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και εν τέλει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στη χώρα μας, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αριστερή πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο και δικαιοσύνη.

Η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας δηλώνει πως θα βρίσκεται απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές για το βιβλίο αποφάσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στους ανθρώπους του Βιβλίου, ασκώντας Πανεθνική Πολιτική Βιβλίου Τώρα, κάνοντας αρχή από την εξίσωση στον χαμηλό ΦΠΑ όλων των εργασιών που αφορούν στην Παραγωγή του Βιβλίου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους  σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΒΕ για τις 12 Νοεμβρίου και τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλη την Ελλάδα.

Για το Δ.Σ. της ΟΜ.Ε.Β.Ε.

     Νίκας Ε. Γιώργος                                                                                          Ψύχαλος Φ. Γεώργιος

       Πρόεδρος                                                                                                        Γενικός Γραμματέας                                              

Μπαρμπουνάκης Χαράλαμπος                                                       Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

         Αντιπρόεδρος                                                                                              Έφορος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια