Ανοιχτή επιστολή στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza από τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza.

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

στην κ. Αλίκη Παπαχελά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza

Αγαπητή κυρία, συμμεριζόμενοι και οπωσδήποτε συμμεριζόμενες την οδύνη σας για τον ύψους 81.500 ευρώ λογαριασμό που σας χρεώνει η ΕΥΔΑΠ, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας διευκρινίσουμε τα εξής: Την ίδια μέρα (22 Απριλίου 2016) που μπήκαμε στο ξενοδοχείο ήρθε συνεργείο της ΕΥΔΑΠ και καταμέτρησε το ρολόι ώστε, εφόσον έγινε κατάληψη του χώρου, να μην επιβαρυνθεί από την περαιτέρω κατανάλωση ο ιδιοκτήτης του, δηλαδή εσείς, κάτι που εξάλλου είχατε ζητήσει και με σχετικό εξώδικό σας. Εμείς το αμέσως επόμενο διάστημα ζητήσαμε από την Εταιρεία κανονική σύνδεση, η οποία όμως αρνήθηκε, καθώς απαιτείτο η συναίνεση του ιδιοκτήτη. Το παράδοξο είναι ότι ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ υπολογίστηκε με βάση οικιακό τιμολόγιο, ενώ θα έπρεπε να γίνει με βάση επαγγελματικό (αν όχι ανθρωπιστικό), όπως συνέβαινε όταν λειτουργούσε κανονικά το ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα η χρέωση που προέκυψε να είναι πολλαπλάσια υψηλότερος. Έτσι, λοιπόν, ενώ ουδόλως απειλείστε από τον εν λόγω λογαριασμό, με την ενέργεια της ΕΥΔΑΠ σας προσφέρεται ως «προπαγαναδιστικό δώρο» ένας υπέρογκος λογαριασμός, τον οποίο δεν οφείλετε να πληρώσετε (άλλωστε παραδέχεστε και η ίδια ότι είστε νομικά καλυμμένη), αλλά αξιοποιείτε επικοινωνιακά. Φανταζόμαστε ότι, ακόμα και στο δικό σας αξιακό σύμπαν, η δημόσια υγεία προτάσσεται της δημόσιας τάξης, οπότε ελπίζουμε να κατανοήσετε την «παρανομία» μας, εφόσον μάλιστα δεν επιβαρύνεστε.

Επίσης, οφείλουμε να σας θυμίσουμε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαμε εμείς, δεν θα μπορούσατε να νοικιάσετε το ξενοδοχείο σας γιατί όλος ο κινητός εξοπλισμός του έχει τελεσίδικα επιδικαστεί έναντι αποζημιώσεων στους πρώην εργαζόμενους του City Plaza, οπότε, ακόμα και αν μας βγάλουν τα ΜΑΤ, θα παρέμβει ο σύνδικος, τον οποίο παράνομα εμποδίζατε για πολλά χρόνια, για τη διεξαγωγή πλειστηριασμού του εξοπλισμού (στερώντας από τους εργαζόμενους τα χρήματα που δικαιούνται). Έτσι ενώ σωστά λέτε ότι τα χρήματα των εργαζομένων τα όφειλε η εταιρία που διαχειριζόταν το ξενοδοχείο και όχι εσείς, αποκρύβεται ότι εσείς δεν τους επιτρέπετε όλα αυτά τα χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους.

Όμως, κυρία Παπαχελά, αυτά που διευκρινίσαμε, μάλλον τα γνωρίζετε, διότι, εκτός των άλλων, διαθέτετε εξαιρετικούς συνεργάτες και συμμάχους, οπότε πρέπει να συνεννοηθούμε και σε ορισμένα άλλα: Διατείνεστε, λοιπόν, ότι οικειοποιούμενοι το χώρο σας, σας οδηγούμε στην οικονομική καταστροφή και την απόγνωση, ενώ, αντίθετα, εμείς κερδοσκοπούμε σε βάρος σας. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Κυρία Παπαχελά, επ’ ουδενί θα πλήτταμε την προσωπική ιδιοκτησία κάποιου, εφόσον του εξασφαλίζει το βιοπορισμό του. Το ζήτημα είναι ότι εσείς είστε πολύ πλούσια. Και ξέρετε, κατά τη γνώμη μας, ο πλούτος δεν είναι μια ουδέτερη ατομική ευτυχής συνθήκη, γιατί αποτελεί προϊόν μεγέθυνσης της φτώχειας πολύ περισσότερων. Επειδή, λοιπόν, είστε πολύ πλούσια, γι’ αυτό το όνομά σας περιλαμβάνεται στη λίστα Ράιχενμπαχ σε ΜΜΕ της περιόδου (Νοέμβριος 2013) των 1.600 ατόμων με τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα που έπρεπε να ελεγχθούν για το πόθεν έσχες και τη φορολογική φερεγγυότητά τους. Επ’ ουδενί υπαινισσόμαστε ότι είστε φοροφυγάς – εξάλλου, αγνοούμε το πόρισμα του σχετικού ελέγχου. Ωστόσο, η συμπερίληψη του ονόματός σας στη σχετική λίστα επιβεβαιώνει απολύτως το εύρος της περιουσίας σας.

Χωρίς φυσικά να ευθύνεστε εσείς, ο πατέρας σας Ευγένιος, ως στέλεχος του Υπουργείου Βιομηχανίας, αξιοποίησε τη σχέση του με επιφανή πρόσωπα της Εθνοσωτήριας Επανάστασης της 21ης Απριλίου 1967 για να επιδοθεί σε μια εξαιρετικά επικερδή κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία —μοιραία— εξασφάλισε και τη δική σας πρόοδο. Ένα από τα συστατικά αυτής της προόδου είναι και το City Plaza, που οικοδομήθηκε εκείνη την περίοδο και βρίθει πολλών και μεγάλων αυθαιρεσιών. Όλα αυτά, κυρία Παπαχελά, και πολλά άλλα τα γνωρίζαμε πριν μπούμε στο ξενοδοχείο σας, ωστόσο, παρ’ όλες τις συνεχείς συκοφαντίες σας σε βάρος μας, αποφεύγαμε εδώ και έναν χρόνο να τα δημοσιοποιήσουμε. Όμως, ως εδώ και μη παρέκει…

Ισχυρίζεστε επίσης ότι εκμεταλλευόμαστε τους πρόσφυγες που ζουν στο Χώρο Στέγασης, αποσπάμε μυθικά ποσά από διεθνείς ΜΚΟ και χρηματιζόμαστε πλουσιοπάροχα, μέχρι και επιδημίες ανακάλυψατε στο City Plaza. Ακούστε, λοιπόν: Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από καμία ΜΚΟ, διεθνή ή εγχώρια· η MEDICO μόνο τους πρώτους μήνες διέθεσε απλώς τον τραπεζικό λογαριασμό της για την κατάθεση χρημάτων της καμπάνιας αλληλεγγύης, αλλά ούτε ένα ευρώ από το ταμείο της· δεχόμαστε προσφορές σε είδος και χρήματα από απλούς πολίτες και συλλογικότητες, όπως και προσφέρουμε είδη όπου χρειάζονται, ιδιαίτερα παιδικές τροφές και είδη υγιεινής· επί ένα χρόνο κατορθώνουμε, με κόστος τουλάχιστον τριάντα φορές μικρότερο από το αντίστοιχο των hot spot, να έχουμε φιλοξενήσει πάνω από 1.500 άτομα για όσο χρόνο χρειάζονταν, να παρακολουθούν σχολείο περίπου 80 παιδιά μας, να προσφέρονται τρία γεύματα ημερησίως και όλα τα είδη υγιεινής (εννοείται όλα αυτά εντελώς δωρεάν), να παρέχονται ιατρική φροντίδα και υποστήριξη, εν τέλει το City Plaza να αποτελεί μια κυψέλη αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και ανθρωπιάς· και βέβαια κανείς και καμία που συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα δεν αμείβεται.

Και επειδή κυρία Παπαχελά μπορεί ακόμα να μην έχετε καταλάβει πως τα καταφέρνουμε, θα σας το εξηγήσουμε πιο αναλυτικά: οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, συγκεντρώνονται απο δωρεές απλού κόσμου, από κουπόνια στήριξης, από διεθνείς και εγχώριες καμπάνιες που γίνονται για το Χώρο και στις οποίες απλοί πολίτες προσφέρουν χρήματα και είδη, από καλλιτέχνες που κάνουν εκθέσεις και άλλες δράσεις και από πολλές συλλογικότητες εντός και εκτός Ελλάδας που διοργανώνουν γιορτές και τα έσοδα πάνε στο Plaza, από άλλες δομές αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, από φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία και πρωτοβουλίες γειτονιάς. Και μάλλον δεν το καταλαβαίνετε γιατί μπορεί να ξέρετε πως δουλεύει μια Ανώνυμη Εταιρία και πως βγάζει κέρδος από την εργασία των άλλων, αλλά δε ξέρετε πως λειτουργεί ο κόσμος της αλληλεγγύης, πως στηρίζει η μία τον άλλον, πως οργανώνεται η ισχύς των απο κάτω και πως τελικά μπορούμε να τα καταφέρνουμε παρά και κόντρα στις αντιξοότητητες.

Ναι, κυρία Παπαχελά, συμβαίνει κι αυτό! Υπάρχουν άνθρωποι που, χωρίς οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων, δίνουν το χρόνο και την ψυχή τους για τον άλλον. Καλώς ή κακώς, για εμάς η ανθρώπινη ευτυχία δεν μετράται από τη δυνατότητα αύξησης της κατανάλωσης και της σώρευσης πλούτου, αλλά από την ανάπτυξη της ευτυχίας του διπλανού μας, την άνθηση της συλλογικής ασφάλειας και ευημερίας. Λυπούμαστε, κυρία Παπαχελά αν σας στενοχωρούμε αλλά δεν είστε θύμα των μνημονίων, είστε όμηρη της απληστίας σας. Τελικά, είσαι ό,τι κάνεις…

Και λυπούμαστε ακόμα περισσότερο όταν κάποιοι αριστεροί-ές σπεύδουν να «μοιραστούν την αγωνία σας», ψελλίζουν διάφορα περί σεβασμού της ιδιωτικής περιουσίας, καταγγέλλοντάς μας γιατί δεν καταλάβαμε κάποιο δημόσιο κτίριο (λες και είναι αυταξία ο σεβασμός της οιουδήποτε μεγέθους ιδιωτικής περιουσίας), συνωμοσιολογούν για το «ποιος βρίσκεται πίσω μας» (έχουν μάλιστα μπερδέψει μέχρι και την ιστοσελίδα μας solidarity2refugees.gr με το SolidarityNow και μας συνδέουν με τον Σόρος και τους ψεκασμούς στο γαλάζιο ουρανό της Αθήνας) και αυτοεξευτελίζονται αποδεικνυόμενοι σκέτοι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι. Τελικά, και για αυτούς ισχύει το “you are what you do”.

Όμως, κυρία Παπαχελά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είστε πολύ επίμονη. Αντιλαμβανόμαστε ότι σας πνίγει το δίκιο σας, όμως είναι τόσο διαφορετικό από το δίκιο εκείνων που χρειάζονται πραγματικά το δίκαιο, το οποίο εσείς απολαμβάνετε τόσο πλουσιοπάροχα. Εν πάση περιπτώσει, μηνύετε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό της Αστυνομίας για «παράβαση καθήκοντος» επειδή δεν έστειλαν τα ΜΑΤ να πετάξουν έξω από το City Plaza 400 πρόσφυγες – ανάμεσά τους 170 παιδιά. Αυτή είναι η «αριστερά» σας και τούτες είναι οι αξίες σας ως ανθρώπου της τέχνης; Και όσοι σας υποστηρίζουν θέλουν και αυτοί τη «ρύθμιση» του ζητήματος μέσω των ΜΑΤ; Γιατί άλλη ρύθμιση δεν υπάρχει παρά μόνο η επίλυση του προβλήματος της αξιοπρεπούς στέγασης των εγκλωβισμένων προσφύγων με ευθύνη του κράτους, εντός του οικιστικού ιστού, με εξασφάλιση πλήρων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, με χορήγηση ασύλου σε όσους-ες το επιθυμούν.

Εν τέλει, αγαπητή κυρία Παπαχελά, αντί να ταλανίζεστε από τις αντιφάσεις σας, κάνοντας, από τη μία, like στην κατάληψη του City Plaza και πιέζοντας, από την άλλη, την αστυνομία να εισβάλει όταν μάθατε ότι είναι το δικό σου ξενοδοχείο, αφού έχετε εξασφαλίσει —και με το παραπάνω— την οικονομική επιβίωσή σας, επιλέξτε το δρόμο της ολιγαρκούς αφθονίας και της αξιοπρέπειας, παραχωρώντας τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία σας για όσο διάστημα χρειάζονται φιλοξενία οι πρόσφυγες, όπως έκαναν και οι πρώην εργαζόμενοι του ξενοδοχείου με τον κινητό εξοπλισμό του.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και τη διαβεβαίωση ότι είμαστε πολύ κοντά σας (επίτρεψέ μας αυτή τη μικρή οικειότητα καθώς έχουν συνδεθεί οι τύχες μας),

Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Αθήνα 25 Απριλίου 2017

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X