Η «εβδομάδα βιβλίων» στην Ολλανδία, το boekenweek, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και όχι απλά άλλη μια «γιορτή για το βιβλίο».

Καταρχάς, από το 1932 που η Ολλανδία στηρίζει την ανάγνωση (και τη βιβλιοπαραγωγή), τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις είναι παρούσες σε όλη τη χώρα. Επίσης, κάθε φορά ένας διακεκριμένος ολλανδός συγγραφέας γράφει μια ειδική νουβέλα για τη βδομάδα βιβλίου, που δίνεται δωρεάν στον κόσμο ο οποίος αγοράζει βιβλία στις σχετικές εκδηλώσεις ή κάνει εγγραφή σε κάποια βιβλιοθήκη.

Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Το ειδικό αυτό βιβλίο μπορεί να χρησιμεύσει και ως… εισιτήριο. Όχι γενικόλογα «για ένα ταξίδι στη φαντασία της λογοτεχνίας» αλλά για να πάτε στη δουλειά σας, χρησιμοποιώντας το τρένο. Την Κυριακή της εβδομάδας βιβλίου, δείχνοντας το βιβλίο που προαναφέρθηκε αντί για εισιτήριο, ταξιδεύετε κανονικά σε όλα τα τρένα της χώρας.

Ο σιδηροδρομικός οργανισμός της Ολλανδίας (NS) είναι εδώ και χρόνια σπόνσροας της εβδομάδας βιβλίου. Διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, ακόμα και δημόσιες αναγνώσεις με γνωστούς συγγραφείς, στα τρένα του. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στηρίζει σταθερά, εδώ και 18 χρόνια το διάβασμα, γιατί «είναι ένας από τους αγαπημένους τρόπους να περνάει η ώρα στο τρένο».

Πηγή: Independent

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια