Το αλληλέγγυο εμπόριο δεν είναι κάτι καινούργιο. Το γνωρίσαμε κάποια χρόνια πριν και γνώρισε αμέσως την άνθιση. Ένα από τα πιο γνωστά εγχειρήματα είναι ο Σκόρος που βρίσκεται στην γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσσού στα Εξάρχεια.

Στο Σκόρο ο καθένας μπορεί να δώσει ή να πάρει αγαθά και υπηρεσίες, χωρίς αντίτιμο. Δεν μιλάμε για φιλανθρωπία ούτε αναγκαστικά για ανταλλαγή, τουλάχιστον όχι για ανταλλαγή που γίνεται εκείνη την στιγμή. Μπορείς απλά να πας και να πάρεις αντικείμενα/ρούχα που σου χρειάζονται. Ή να δώσεις, όπως θα έδινες σε ένα φίλο σου, με μοναδικό περιορισμό ότι μπορεί να πάρει κανείς μέχρι τρία κομμάτια, διότι στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί το φαινόμενο της μεταπώλησης των ρούχων από κάποιους.

Ο Σκόρος είναι ιδιατέρως δραστήριος  και είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο του έχουν γίνει επίσης από μαθήματα μεταποίησης ρούχων μέχρι βραδιές συλλογικής κουζίνας.

Το πώς λειτουργεί αυτός ο πυρήνας αντίστασης στην υπερκατανάλωση αλλά και την κατανάλωση γενικότερα με τους όρους που γίνεται σήμερα, περιγράφει το παρακάτω μικρού μήκους ντοκιμαντέρ:

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια