Σαν το φεγγάρι,

παγωμένη η καλοσύνη της

αν είναι δυνατό να λέω

καλοσύνη αυτή τη συμπεριφορά

που τίποτα δεν μοιάζει να καταλαβαίνει

-για όλους όμοια-

σαν νάτανε η λύπη μου ένα κοινό επεισόδιο

σε μια τοιχογραφία.

Έτσι λοιπόν νάμαι πεσμένος σαν το κούτσουρο

στα πόδια του σπασμένου δέντρου.

Γινόταν, βέβαια, να σωθώ

Αν κραύγαζα την αγωνία της καρδιάς μου

σ’ όποιο πουλί τύχαινε να περάσει.

Όμως σωπαίνω, γιατί έχω κι εγώ

εκείνη την αξιοπρέπεια

των ανθρώπων.

Αξιοπρέπεια, του Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς

Μετάφραση: Μαριάννα Παπουτσοπούλου, από το περιοδικό “Νέα Εστία” Έτος 81ο,  Τόμος 162ος, Τεύχος 1803, Σεπτέμβριος 2007

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (αγγλ. William Butler Yeats) (13 Ιουνίου 1865, Δουβλίνο – 28 Ιανουαρίου 1939, Γαλλία), γιος του Ιρλανδού ζωγράφου Τζον Μπάτλερ Γέιτς, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο, το δοκίμιο και τη μελέτη. Επηρεάστηκε από το γαλλικό συμβολισμό, κατόρθωσε να συγκεράσει το ρομαντισμό με το ρεαλισμό, ενώ στο έργο του διαφαίνεται η αγάπη του για τους μύθους και τις παραδόσεις για την πατρίδα του, Ιρλανδία, καθιερώνοντας το κελτικό “στυλ”, με θέματα από την κελτική μυθολογία, τη μελαγχολία και το μυστικισμό.

Το 1923 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια