Την ώρα που φασίστες παίρνουν έγκριση συμμετοχής, αποκλείονται από τη συμμετοχή Άραβες και κομμουνιστές ως “τρομοκράτες”.

Η “μόνη δημοκρατική χώρα της Μέσης Ανατολής” παρέδωσε για άλλη μια φορά μαθήματα ελευθερίας και ανεκτικότητας, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Απριλίου. Την ώρα που φασίστες παίρνουν έγκριση συμμετοχής, αποκλείονται από τη συμμετοχή Άραβες και κομμουνιστές ως “τρομοκράτες”.

Η εκλογική επιτροπή δεν είχε κανένα πρόβλημα να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Μάικλ Μπεν – Αρί, ηγέτη του κόμματος “Εβραϊκή Ισχύς”, που έχει χαρακτηριστεί και ως “Ισραηλινή Κου – Κλουξ – Κλαν” και του συνυποψηφίου του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Αυτό έγινε παρά την αντίθετη εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, που ζήτησε να ακυρωθεί η υποψηφιότητα, και τις διαμαρτυρίες πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ως βασική αιτία πρόβαλε την “υποκίνηση στο ρατσισμό” που προκαλεί ο Μπεν – Αρί, που έχει χαρακτηρίσει τους Ισραηλινούς Άραβες “προδότες και δολοφόνους”.

Ο Μπεν Αρί βρέθηκε στο κοινοβούλιο χάρη στην προτροπή του ίδιου του Νετανιάχου στα δυο ακροδεξιά κόμματα “Εβραϊκή Ισχύς” και “Εβραϊκή Εστία” να συνενωθούν ώστε να ξεπεράσουν το όριο του 3,5% για είσοδο στην Κνεσέτ. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έτσι το εθνικιστικό Λικούντ θα μπορέσει ευκολότερα να σχηματίσει μία ακόμα κυβέρνηση συμμαχίας ώστε ο ίδιος να γίνει για πέμπτη φορά πρωθυπουργός.

Η ίδια επιτροπή απαγόρευσε κατόπιν αιτήματος του Λικούντ τη συμμαχία αραβικών κομμάτων Ράαμ – Μπάλαντ, ένα κόμμα Αράβων ισλαμιστών κι εθνικιστών, που ο ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί πως στηρίζει την τρομοκρατία, ενώ το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό κι ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή είναι ανησυχητικό, αλλά όχι απροσδόκητο», σχολίασε η Χίμπα Γιάζμπακ, υποψήφια του Ράαμ – Μπάλαντ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Καταστολή εφαρμόστηκε και σε βάρος του κομμουνιστή υποψηφίου Όφερ Κασίφ, ο οποίος είναι ο μοναδικός Εβραίος υποψήφιος του συνασπισμού “Χαντάς”, στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ και πάλι για λόγους “τρομοκρατίας”. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που ένας Εβραίος υποψήφιος αποκλείεται για τους λόγους αυτούς», ενώ το Χαντάς κατήγγειλε την απόφαση ως πλήγμα ενάντια στους Άραβες Ισραηλινούς και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.

*Αλιευμένο από την katiousa.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια