Του Νίκου Φωτόπουλου (efsyn)

Ο βυθός της Χαλκιδικής «πνίγεται» από δίχτυα! Ομάδες κατάδυσης της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Healthy Seas» από το περασμένο Σάββατο έως και τη Δευτέρα ανέσυραν δύο τόνους «δίχτυα-φαντάσματα» από τη θαλάσσια περιοχή του Στρατωνίου που ξεχωρίζει για την πλούσια βιοποικιλότητά της.

Τέσσερις Ολλανδοί και έξι Ελληνες δύτες που επιχείρησαν στην περιοχή ανέσυραν από τον πυθμένα δύο τόνους εγκαταλελειμμένα δίχτυα, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η καταδυτική ομάδα είχε απομακρύνει περισσότερο από έναν τόνο.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής, ιδιαίτερα μάλιστα παιδιά, συγκεντρώθηκαν γύρω από την αποστολή, αποκτώντας σαφή εικόνα της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλεί η κακή χρήση των διχτυών ψαρέματος.

«Συναντήσαμε στις καταδύσεις μας το υπό προστασία θαλάσσιο θηλαστικό Delphinus delphis, το σαλάχι Raja radula, Cladocora caespitosa, λιβάδια ποσειδωνίας Posidonia oceanica και το κοχύλι Tonna galea.

Η απομάκρυνση των διχτυών θα επιτρέψει στη θαλάσσια ζωή να αποικίσει ξανά τον χαμένο της βιότοπο και τα δίχτυα δεν θα αποτελέσουν ξανά απειλή εμπλοκής για τα θαλάσσια είδη της περιοχής», ανέφερε η θαλάσσια βιολόγος Ελίνα Σαμαρά του νεοσύστατου «Ενάλιου Ινστιτούτου Ιππόκαμπος» που συμμετέχει στη δράση «Healthy Seas».

Τέσσερις Ολλανδοί και έξι Ελληνες δύτες ανέσυραν από τον πυθμένα στη θαλάσσια περιοχή του Στρατωνίου δύο τόνους εγκαταλελειμμένα δίχτυα

Αξιοσημείωτο ότι στη διπλανή, παράκτια περιοχή του Στρατωνίου υπάρχει μια μοναδική αποικία των δύο ειδών ιππόκαμπων που ζουν στη Μεσόγειο: Hippocampus hippocampus και Hippocampus guttulatus. Και τα δύο είδη έχουν χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) «εγγύς απειλούμενα» και κινδυνεύουν από την εμπλοκή σε δίχτυα και από την εξαφάνιση του βιοτόπου τους.

Τα δίχτυα που περισυνελέγησαν θα μεταφερθούν στη «Διοπάς Α.Ε.», συνεργάτη της «Healthy Seas» στη Βόρεια Ελλάδα, από εκεί θα αποσταλούν στη «Nofir» για καθαρισμό και διαλογή και εν συνεχεία στο εργοστάσιο της «Aquafil» που βρίσκεται στη Σλοβενία, για να μετατραπούν, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα «ECONYL», τη βάση για προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.

Αυτή ήταν η πρώτη από άλλες τέσσερις παρόμοιες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μέσα στο 2019.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X