Η Mona Lisa, το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην Τέχνη, έχει μια μακρά και περίπλοκη σχέση με το Λούβρο και έχει κοντέψει πολλές φορές να χαθεί για πάντα.

Η Mona Lisa, ή Monna Lisa, όπως ονομάζεται μερικές φορές στα Ιταλικά, αποκαλεί σπίτι της το Λούβρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, αλλά έχει κινδυνέψει πολλές φορές να χαθεί από το μουσείο αυτό κι από τον κόσμο γενικώς. Όταν εκλάπη από το Λούβρο το 1911, το μουσείο έκλεισε τις πόρτες του μία ολόκληρη εβδομάδα –κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί σε όλη την ιστορία του- προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ένας γνωστός εχθρός του μουσείου αλλά και αυτός ακόμα ο Pablo Picasso ήταν ύποπτοι για την κλοπή και ανακρίθηκαν, αλλά η αθωότητά τους αποδείχτηκε τελικά – ενώ ο πίνακας παρέμεινε χαμένος για δύο ακόμα χρόνια.

Το αριστούργημα της Αναγέννησης έχει υποστεί ζημιά από οξύ που έπεσε πάνω του, από πέτρες που εκσφενδονίστηκαν εναντίον του κι από πολλές ακόμα απόπειρες επίθεσης. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προοριζόταν για το μελλοντικό μουσείο του Χίτλερ και φημολογείται πως κρατούταν σε κάποιο αυστριακό αλατωρυχείο, μαζί με αμέτρητα ακόμα έργα τέχνης τα οποία αργότερα επιστράφηκαν στα μουσεία όπου ανήκαν.

Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιμελητές του Λούβρου περιτύλιξαν τον πιο πολύτιμο πίνακα του μουσείου –τη Mona Lisa- σε στρώσεις από αδιάβροχο χαρτί, την έβαλαν σε κουτί και την έστειλαν κρυφά κάπου στη γαλλική ύπαιθρο, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο. Η υπομειδιάζουσα κόρη του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μετακινήθηκε γύρω στις πέντε φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου ώσπου να επιστραφεί, σώα και αβλαβής, πίσω στο Λούβρο.

 

Μετάφραση: Γιώργος Δρόσος

Πηγή: Vintage Everyday

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X