Άμεση ήταν η αποκατάσταση του μνημείου για τους Εβραίους στην Καστοριά, το οποίο είχαν βανδαλίσει με μαύρο σπρέι το βράδυ της Τρίτης φασιστοειδή. Το μνημείο αποκαταστάθηκε με την άμεση συμβολή εθελοντών περιοίκων, οι οποίοι τονίζουν ότι η φασιστική ενέργεια δεν αντιπροσωπεύει τον κόσμο που μένει εκεί. Το πιθανότερο είναι να συνέβη από φασίστες που πέρασαν από το σημείο.

Το μνημείο βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας και είναι μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία υπενθυμίζεται στα ελληνικά και αγγλικά η θηριωδία των ναζί να μεταφέρουν τους Εβραίους της περιοχής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου τον Μάρτιο του 1944. Μόλις 35 επέζησαν από τα συνολικά 1.000 άτομα που ξεριζώθηκαν.

Το εβραϊκό μνημείο μετά τη βεβήλωσή του.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδίκασε το γεγονός και χαρακτήρισε ντροπή τη βεβήλωση του μνημείου που αποτελεί σημείο μνήμης των Καστοριανών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και που πρόσφεραν στον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X