“Το KARDELEN είναι ένα λουλούδι. Ένα λουλούδι που σπάει τον πάγο για να βρει τον ήλιο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ζήσει.”

kardelen1

Αυτό το μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που μια ομάδα ανθρώπων έφτιαξε το στέκι πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης KARDELEN στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Ο χώρος του KARDELEN είναι πολύχρωμος, όπως τα κινήματα σε όλο τον κόσμο που υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν την ελευθερία, την ανεξαρτησία, το σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό τους. Τους τοίχους διακοσμούν εικόνες από εμβληματικά κινήματα από όλο τον κόσμο, όπως οι Ζαπατίστας και οι Μαύροι Πάνθηρες.

kardelen2

Επιπλέον στο χώρο διατίθενται προϊόντα του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ.. Το στέκι KARDELEN είναι ένας χώρος ανοιχτός όχι μόνο για καθέναν που θέλει να συμμετέχει ή απευθύνεται σε αυτό για την κάλυψη μιας ανάγκης, αλλά και για τις ομάδες και δράσεις αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης της ευρύτερης περιοχής, με τις οποίες πάρα πολύ συχνά πραγματοποιεί κοινές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις με σκοπό τη συζήτηση αλλά και την ενημέρωση για θέματα όπως ο αγώνας των κατοίκων των Σκουριών, η ΒΙΟ. ΜΕ., το Κομπάνι, το προσφυγικό ζήτημα, τα αλληλέγγυα σχολεία αλλά και καμπάνιες για τοπικά ζητήματα ή ζητήματα της «γειτονιάς», όπως για τον ποταμό Εργίνη στην Τουρκία. Το σαλόνι του KARDELEN είναι διαμορφωμένο για να φιλοξενεί αυτές τις εκδηλώσεις καθώς και τα πάρτυ.

kardelen3

Το KARDELEN είναι ένας χώρος διαπολιτισμικός, όπως είναι και η κοινωνία της Ξάνθης. Είναι διαπολιτισμικός γιατί εκεί συνυπάρχουν και συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος και καταγωγής.

kardelen4

Η πιο μαζική και ίσως σημαντικότερη δράση του στεκιού είναι τα αλληλέγγυα μαθήματα για μαθητές λυκείου. Τα αλληλέγγυα μαθήματα ξεκίνησαν πέρυσι και φέτος συγκεντρώνουν πάνω από εκατό μαθητές. Αφορμή είναι η ανάγκη των μαθητών και των οικογενειών τους και στόχος να δημιουργηθεί ένας χώρος με νέες εκπαιδευτικές σχέσεις και αξίες. Τα μαθήματα γίνονται στις δύο αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί για αυτό το σκοπό και στεγάζουν και τη βιβλιοθήκη. Μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση που ανακαλύφθηκε αργότερα είναι ότι Kardelen έλεγαν και το κίνημα των κοριτσιών που διεκδικούσαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην Τουρκία.

kardelen5

Εκτός από τα μαθήματα, στο KARDELEN λειτουργεί επίσης ομάδα φωτογραφίας και εργαστήρι καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Πέμπτη. Δείγματα της δουλειάς της ομάδας υπάρχουν και στη σελίδα τους στο facebook και στο -πολύ καλοφτιαγμένο- site τους. Άλλη σταθερή δράση είναι κάθε Τετάρτη βράδυ το Kardelen cinema και η κουζίνα Kardelen που ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες και προσφέρει φαγητά και γλυκά κάθε Σάββατο. Το πρόγραμμα του στεκιού αποφασίζεται συλλογικά από την ανοιχτή συνέλευση, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

kardelen6

Σκοπός είναι ένα συνολικά διαφορετικό υπόδειγμα ζωής, που θα προτάσσει τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή κόντρα στη μοναξιά του σύγχρονου κόσμου. Το KARDELEN φυτρώνει στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εκεί, πάνω από το παγωμένο έδαφος μάς περιμένει ο πιο ζεστός, φωτεινός ήλιος.

Στέκι Πολιτικής, Πολιτισμού & Αλληλεγγύης KARDELEN
Μαυρομιχάλη 5-7, Παλιά Πόλη, 1ος όροφος, Κάτω από τη ΦΕΞ

Εδώ το σάιτ τους.

Εδώ η σελίδα τους στο facebook.

Διαβάστε ακόμη:

Αποστολή στα στέκια του Βορρά – μέρος Α: Μια «Ετεροτοπία» στη Θεσσαλονίκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια