Η φωτογραφία με την νεαρή πρόσκοπο Lucie στην Τσεχία που αντιμετωπίζει πρόσωπο με πρόσωπο νεοναζί σε συλλαλητήριο στο Brno την Πρωτομαγιά κάνει τον γύρο του κόσμου στα social media. Κι άλλη μία φωτογραφία που απαθανατίζει την διαμαρτυρία γυναικών μπροστά σε φασίστες.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Κίνησης Προσκόπων (WOSM) στο facebook, πραγματοποιήθηκε αντιδιαδήλωση πολιτών απέναντι στη φασιστική συγκέντρωση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ομαδικό μήνυμα μίσους και τους νεοναζί και να υποστηρίξουν για «τις αξίες της διαφορετικότητας, της ειρήνης και της κατανόησης».

‘Όπως αναφέρουν οι New York Times, η εικόνα είναι εξαιρετικά σουρεαλιστική, καθώς δείχνει τη Lucie, ντυμένη στη χακί προσκοπική στολή της, εν μέσω μιας χαοτικής σκηνής, να ανοίγει, όπως αναφέρει ο WOSM, μία «συζήτηση» με το φασίστα που συμμετέχει στην πορεία. Στο φόντο της φωτογραφίας σε κεντρική θέση φαίνεται ένας τσέχος αστυνομικός , κρατώντας ένα μεγάλο αυτόματο όπλο. Φωτογραφίες από το χώρο της συγκέντρωσης που δημοσιεύτηκαν στο Twitter φανερώνουν ολόκληρο το μήνυμα από το πανό της Lucie, που σύμφωνα με το δημοσίευμα γράφει «Θα αναθρέψουμε τα παιδιά σας» το οποίο αποτελούσε και το σύνθημα της προσκοπικής ομάδας της Lucie.

Η ενέργεια αντίστασης από τη Lucie που αποθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό αποτελεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά δυνατών γυναικείων κινήσεων προάσπισης των πιστεύω τους τον τελευταίο χρόνο. Το 2016, η φωτογραφία της Leshia Evans από της Νέας Υόρκης, να πηγαίνει βήμα βήμα με τους βαριά αρματωμένους αστυνομικούς στη Λουιζιάνα, σε μια διαμαρτυρία ενάντια στη δολοφονία άοπλων αφροαμερικανών έγινε διάσημη ανά τον κόσμο.

Την ίδια αναγνώριση είχε και η εικόνα της Tess Asplund, μιας 42-χρονης ακτιβίστριας από τη Σουηδία, η οποία αντιμετωπίζει πρόσωπο με πρόσωπο μια ομάδα νεοναζί σε πορεία.

Ενώ δεν μπορεί να ξεχαστεί το πρόσφατο παράδειγμα της Saffiyah Khan που υπερασπίστηκε μουσουλμάνα που φορούσε χιτζάμπ απέναντι σε 20 φασίστες EDL.

 

Με πληροφορίες από nytlive.nytimes.com

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X